Dialog cultural-stiintific: Profesorul Luc Montagnier – Academicianul Solomon Marcus
Articol publicat pe 02-02-2015
Momentul Magellan, contribuţia românească la Programul GLOBAL ETHICS
Bucuresti, 7 septembrie 2012. ALUMNUS CLUB pentru UNESCO împreună cu FUNDAŢIA SPANDUGINO vor organiza în perioada 17 – 19 septembrie 2012 evenimentul pilot al proiectului MOMENTUL MAGELLAN, ce va consta în invitarea în România a laureatului Premiului NOBEL pentru Medicină, profesorul Luc Montagnier, care va intra într-un dialog cultural-stiintific cu academicianul Solomon Marcus. Întâlnirea se va desfăsura sub semnul Momentului MAGELLAN al Medicinei şi va marca primul an de existenţă a proiectului.
Programul evenimentului este următorul:
18 septembrie 2012 – Universitatea de Medicină si Farmacie
11.00 – 11.20 – Conferinţă de presă în cadrul căreia va fi lansat proiectul MOMENTUL
MAGELLAN al Medicinei, contribuţia românească la programul Global Ethics, iniţiativă a Federaţiei Mondiale a Cluburilor pentru UNESCO.
11.20 – 12.00 – Lansarea cărţii „Laureatul Nobel şi călugărul” editată de Editura SPANDUGINO.
12.00 – 13.00 – Conferinţa medicală „Factorul infectios în bolile cronice”, susţinută de laureatul premiului Nobel, Luc Montagnier.
Ateneul Român
18.30 – 20.30 – Dialog între prof. Luc Montagnier si academicianul Solomon Marcus
19 septembrie 2012
Vizitarea Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”
Laureatul Nobel. Profesorul Luc Montagnier este absolvent al Facultăţii de Medicină şi al Facultătii de Stiinte Biologice ale Universitătii din Paris. La vârsta de 23 de ani devine asistent universitar. După o perioadă fructuoasă de stagiu postdoctoral în două laboratoare britanice, îsi va petrece următorii ani de carieră în renumitele Institute Franceze: Institutul Curie si, aproape 30 de ani, în Institutul Pasteur din Paris. În cadrul noului Departament de Virusologie de la cel din urmă Institut, va fonda Unitatea de Cercetare Virală Oncologică, unde îsi va dedica activitatea: 1) studiului virusurilor cancerigene, în special retrovirusurilor oncogene, 2) aspectelor biochimice ale interferonului si a transformărilor maligne, inclusive la schimburile membranare în relatie cu cresterea pe mediul de agar, o nouă proprietate a celulelor maligne din culturi, la descoperirea cărora a contribuit.
Solomon Marcus. Solomon Marcus a urmat cursurile Facultătii de Matematică din cadrul Universitătii Bucuresti. A obtinut ulterior titlurile stiintifice de doctor în matematică si doctor docent. După absolvirea facultătii, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universitătii Bucuresti. Profesorul Solomon Marcus este autor a unor numeroase studii interdisciplinare si cărti ce privesc analiza matematică, topologia, utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în stiintele naturale si sociale s.a. A publicat peste 50 de volume în România, traduse în mai multe limbi europene (precum engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă etc.) si nu numai, si aproximativ 400 de articole apărute în reviste stiintifice sau de specialitate din Europa, SUA, Canada, America de Sud, Japonia, India etc. Opera sa a fost citată de peste 1000 de autori. Din 1993 devine membru corespondent al Academiei Române. În anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.
MOMENTUL MAGELLAN. Proiectul MOMENTUL MAGELLAN, ce se va derula pe parcursul a patru ani (2012-2016), reprezintă contribuţia românească la PROGRAMUL GLOBAL ETHICS – iniţiat de Federaţia Mondială a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO, şi are ca scop lansarea unui demers creator prin punerea în valoare a patrimoniului cultural-stiintific national si european. De asemenea, proiectul îsi propune aducerea la aceeasi masă de discutii a unor actori relevanti din sfera academică, a institutelor ştiinţifice, culturale, a sectorului guvernamental şi non-guvernamental. MOMENTUL MAGELLAN se naste printr-o conjugare armonioasă dintre stiintă, cultură si educatie, punându-se accent pe moralitatea realitătii si pe etica veritabilă, universal acceptate.
GLOBAL ETHICS. Programul „GLOBAL ETHICS : SAVE THE PLANET EARTH” îsi propune pe termen lung identificarea unor modalităti de implementare a unor modificări si remodelări ale sistemului global la nivel economic, social, ecologic. Programul se doreste a fi un promotor în trezirea sentimentului de solidaritate si cooperare între diferite civilizatii, în încurajarea schimbului si interactiunii la nivel global pentru a asigura mobilizarea si constientizarea oamenilor asupra importantei respectării eticii globale. Această mobilizare este necesară pentru generatiile viitoare, care ar avea posibilitatea de a trăi în armonie.
Invitaţi. Printre invitatii de onoare la acest dialog se numără Presedintele Federatiei Mondiale a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO, George On Christophides; Reprezentantul UNESCO Paris, Ana Dumitrescu; Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin; Managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel; Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Puiu Hasotti, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, ai Guvernului României, precum si lideri ai mediului de afaceri din România.
Organizatori:
ALUMNUS CLUB pentru UNESCO, organizatie neguvernamentală înfiintată în anul 2000, având reprezentanti în 10 tări, este formată în marea majoritate din tineri, scopul fiind acela de a pune la dispozitia membrilor săi cât mai multe posibilităti de implicare în proiecte si initiative incluse în sfera educatiei, stiintei, culturii si comunicării. Formarea tinerilor într-un spirit multicultural, principalul deziderat al organizatiei, este urmărit prin proiecte ce vizează implicarea acestora în activităti care sustin dezvoltarea personală si profesională prin acumularea de experientă. ALUMNUS CLUB a organizat si desfăsurat în colaborare cu UNESCO proiecte de traditie, dintre care amintim: Tineretul si Muzeele si Metamorfoze.
FUNDATIA SPANDUGINO promovează un model cultural al calităţii şi al responsabilităţii care are în vedere principiul „ Educatie si Cultură pentru un Viitor mai bun”. Programele educationale vizează cresterea gradului de constientizare a diversitătii culturale si consolidarea dialogului intercultural. Programele din domeniul medical urmăresc cu precădere creşterea gradului de conştientizare a rolului patologiei infecţioase în bolile cronice precum şi facilitarea schimbului de informatii, perspective si experientă între specialişti, pentru găsirea de noi metode mai performante de diagnostic şi tratament în domeniu.
CONTACT pentru detalii de presă si înscrieri la eveniment:
Diana Arhir
Responsabil Comunicare şi Informare ALUMNUS CLUB pentru UNESCO
clubalumnus@gmail.com0728168043
Documente