Educația culturală și artistică în dezbatere națională
Articol publicat pe 27-10-2023
Secretariatul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a organizat, pe 26 octombrie 2023, o dezbatere publică pe marginea draftului inițialal Cadrului UNESCO pentru Educație Culturală și Artistică. Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Țăranului Român și a beneficiat de participarea doamnei Ligia Deca, Ministrul Educației și președinta Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și a doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii, alături de numeroș ialți reprezentanți de marcă ai instituțiilor de cultură din țara noastră, din mediul public și asociativ. Dezbaterea a fost moderată de Madlen Șerban, secretar general al CNR UNESCO.
Cu aproabarea ministerelor educației și culturii, Secretariatul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a înființat un Grup național consultativ pentru Educația prin și pentru Cultură și Artă și și-a asumat rolul de raportor pentu consultarea regională UNESCO (Europa și America de Nord), de la începutul lunii februarie 2023. În prezent, CNR UNESCO coordonează procesul de consultare națională privind draftul inițialal al Cadrului UNESCO pentru Educație Culturală și Artistică, context în care a organizat acestă reuniune.
Doamna Ligia Deca, Ministrul Educației și președinta Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a salutat, unul dintre obiectivele acestui demers UNESCO, adică colaborarea mai strânsă între domeniul educației și cel al culturii, accetuând importanța și încurajarea tinerilor să se apropie mai mult de cultură:
„Ne-am intâlnit astăzi pentru a dezbate ceva ce ne doream de mult și anume o contribuție mai mare a educației pentru sensibilizare și exprimare culturală a tuturor tinerilor. Educația și cultura contribuie la identitatea noastră națională și europeană”.
La rândul său, doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii, a pledat pentru pentru o abordare unitară a domeniilor cultură și educație:
„Cred cu tărie ca educația culturală și educația artistică trebuie gândite și abordate intr-un tot unitar.”
După cele două intervenții oficiale, au urmat o serie de prezentări de exemple de bune practici în domeniul educației culturale și artistice. Acestea pot fi urmărite
aici.
În încheierea evenimentului doamna Madlen Șerban a apreciat că numărul mare de inițiative, deja existentente, în domenul educației culturale și artistice reprezintă o bună premisă pentru deplina implementare a inițiativei UNESCO în România. De asemenea, doamna Șerban a făcut un apel către cei prezenți să se implice în proiectul de consultare națională. Formularul poate fi completat
aici