Educatie pentru egalitatea de gen si consolidarea rolului femeii in societatea romaneasca
Articol publicat pe 17-06-2016
Una dintre cele 2 prioritati globale ale UNESCO, alaturi de Africa, este egalitatea de gen. Egalitatea de gen este de asemenea unul dintre cele 17 obiective ale Agendei ONU pentru Dezvoltare Durabila 2016 – 2030 adoptate la finalul lui 2015 de catre statele membre.
De-a lungul timpului, in Romania au putut fi observate importante progrese in ceea ce priveste egalitatea de gen. Avem nevoie, in continuare, sa avansam pe acest drum si sa ne dedicam energia si cunoasterea pentru a atinge potentialul real. Pentru ca educatia, in toate formele ei, joaca un rol capital in atingerea obiectivelor ce tin de problematica egalitatii de gen, Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO isi propune sa devina un partener activ in acest sens.
In data de 22 iunie 2016, intre orele 11.00 – 15.00, la sediul CNR UNESCO din str. Anton Cehov nr.8, sector 1, Bucuresti, a avut loc dezbaterea „Educatie pentru egalitatea de gen si consolidarea rolului femeii in societatea romaneasca”.
Multumim participantilor:
• Gabriela Crețu – Senator, membru în Comisia Permanentă Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru Relația cu UNESCO;
• Cornelia Negruț, Deputat;
• Ana Ungheanu, Asistent Politic, Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor Pagina Oficiala;
• Asztalos Csaba, Președinte, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania;
• Aurora Martin, Consilier Superior, Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES;
• Irina Sorescu, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate;
• Elena Butoi, Cercetător Institutul de Biologie și Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”, câștigătoare a bursei L’Oreal „Pentru femeile din Știință”, ediția 2011;
• Elena Dragomir, actriță, Teatrul Masca;
• Gabriela Matei, Consilier, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
• Christine Cioboată, Training Manager, Federația Română de Fotbal;
• Lucian Viscoțel, Manager Programe și Proiecte, Federația Română de Fotbal.
Întâlnirea a debutat cu o scurta prezentare a UNESCO si a celor doua priorități globale – Egalitatea de Gen și Africa – rolul Comisiilor Naționale UNESCO și, în mod particular, cel al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Trecând apoi la subiectul întâlnirii, a fost prezentată o situație statistică în ceea ce privește egalitatea de gen, atât la nivelul Uniunii Europene cât și la nivelul României. O scurtă descriere a strategiei nationale a fost realizată de către reprezentantul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse, Aurora Martin, cu accent pe combaterea stereotipurilor de gen prin educație. În ceea ce privește creșterea participării femeilor pe piața muncii și favorizarea independenței, Irina Sorescu a prezentat proiectul social MamaPan, inițiat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, un proiect de succes desfășurat printr-o echipa formată exclusiv din femei, mame singure aflate în situații sociale dificile. Nu în ultimul rand, a fost abordat subiectul legat de participarea femeilor în procesul decizional din România, atât în mediul privat, dar mai ales în cel politic și de stat, punându-se accent pe discrepanța de gen.
Această dezbatere a dat șansa unui dialog benefic și constructiv între reprezentanți din medii diferite, cu experiențe diferite, ajutând la construirea unui tablou complet al problematicii egalității de gen. Concluzia generală a acestei prime întâlniri a constat în importanța schimbării mentalității societății prin educație, în toate formele ei, și a cooperării între reprezentanții organizațiilor guvernamentale, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și cei ai societății civile. În acest sens, după o primă întâlnire am reușit să punem bazele unei viitoare colaborări în ceea ce privește problematica egalității de gen în România, urmând ca din luna septembrie a acestui an, la sediul Comisiei Naționale a Romaniei pentru UNESCO, să fie organizate periodic acțiuni similare.