Egalitatea de gen în dezbatere la Arad
Articol publicat pe 07-03-2020
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad împreună cu Comisia Națională a României pentru UNESCO a organizat vineri, 6 martie 2020, Colocviul național cu participare internațională „Egalitatea de gen”, dedicat Zilei Internaționale a Femeii.
Lucrările conferinței derulate în sala festivă din Palatul Băncii Naționale au fost deschise cu mesajul doamnei Daniela Zaharia, Secretar - General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, precum și al invitaților din străinătate. Au participat: președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), dl. Gheorghe Cozma; directorul executiv al Redacției Cronica, dna Delia Kovacs; preot Florin Ilie Olteanu, director adjunct al Centrului de Informare AȚRU; conf. dr. Mihaela Tudor de la Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier; prof. dr. Philippe Viallon de la Universitatea din Strasbourg; dr. Jelena Prtljaga de la Școala de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori „Mihailo Palov” din Vârșeț, Serbia; reprezentanți ai autorităților locale.
„Egalitatea de gen reprezintă unul dintre obiectivele formulate de către UNESCO, obiectiv pe care universitatea noastră și l-a asumat cu prioritate. Este de asemenea un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înființarea sa, care stipulează principiul egalității de remunerare egală pentru muncă egală, principiu devenit parte a Tratatului de la Roma. Sper ca acest colocviu, prin dezbaterile care au fost lansate, să determine o schimbare de mentalitate care să permită o mai mare implicare a femeilor în viața societății, o creștere a rolului femeii în luarea deciziilor la nivel instituțional, la nivelul managementului privat și poate, ceea ce este mai important, creșterea încrederii în propriile forțe.” a punctat rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Ramona Lile.
Mesajul doamnei Daniela Zaharia, Secretar – General CNR UNESCO:
In anul 1791, la puțin timp după declanșarea Revoluției Franceze și după adoptarea documentului fondator al noii culturi moderne, care este Declarația Omului și Cetățeanului (Déclaration des droits de l'homme et du citoyen) era publicat unul dintre cele mai îndrăznețe texte din istoria emancipării sociale: Declarația drepturilor Femeii și a Cetățenei (Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne). Autoarea, Olympe de Gouge, punea o întrebare simplă, dar esențială, care în multe privințe și în multe locuri din lume încă mai așteaptă să primească un răspuns rezonabil: „Bărbați, spuneți-mi, sunteți capabili să fiți drepți? O femeie întreabă: acordați-i cel puțin acest drept. Spuneți-mi? Ce anume vă dă dreptul suveran de a opresa sexul meu?”
La aproape 200 de ani de la apariția acestui vibrant manifest știm că egalitatea de gen în lume se află încă într-un grav deficit și că cel mai probabil niciunul dintre noi nu va ajunge să trăiască într-o lume în care acest deziderat va fi fost cu adevărat atins. Studiul publicat de Forumul Economic Mondial în 2019 arată că mai este nevoie de cel puțin încă 100 de ani pentru ca egalitatea de gen să fie o realitate universală în societatea umană. Cele patru mari criterii: participarea economică, accesul la educație, sănătatea și speranța de viață și accesul la puterea politică indică distanțe foarte mari între diversele țări din lume. Nici chiar cele mai dezvoltate dintre acestea, cele din spațiul Europei și al Americii de Nord, nu sunt lipsite de variate manifestări ale inechității și inegalității de gen. În Asia și Africa, însă, distanța dintre drepturile femeilor și ale bărbaților, dintre recunoașterea socială a drepturilor lor, dintre capacitatea unora și a celorlalți de a-și decide soarta și modul de viață, este uriașă.
Acesta este motivul pentru care în anul 2008 UNESCO a identificat egalitatea de gen ca fiind una dintre cele două priorități globale majore ale Organizației. UNESCO este una dintre cele mai implicate organizații mondiale și depozitarul uneia dintre cele mai solide expertize în domeniu, dată fiind experiența sa de peste 30 de ani de monitorizare și studiere a rolului femeilor în științe, în dezvoltarea durabilă, în accesul la educație și la resursele economice. Agenda 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă afirmă fără echivoc dezideratul egalității de gen ca fiind o condiție de neocolit a construcției unei lumi echitabile: “Femeile și bărbații trebuie să aibă oportunități egale, opțiuni, capacități, putere și cunoaștere ca cetățeni egali. Înzestrând fetele și băieții, femeile și bărbații cu informații, valori, atitudini și competențe pentru a lovi disparitățile este o precondiție a construcției unui viitor sustenabil pentru toți.”
Alegând egalitatea de gen ca tematică pentru viitoarea dumneavoastră Catedră UNESCO vă aflați nu numai în inima acestei lupte pe care Organizația o duce deja de multe decenii, dar și în centrul uneia dintre principalele provocări ale lumii contemporane. Fenomenele care ne înconjoară, de la centrarea controversei între nord și sud, est și vest în jurul condiției feminine, până la revolta MeToo, ne arată că următoarea etapă în istoria societății moderne va fi în mod neîndoielnic dominată de problematica egalității de gen. Dedicându-vă studierii și analizei acestei problematici credem că veți putea aduce o contribuție importantă, vă mulțumim în numele Organizației mondiale și vă urăm mult succes.
Din partea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a participat la Colocviu doamna Daniela Popescu, expert, coordonator al evenimentului.