25 Noiembrie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
Articol publicat pe 25-11-2022
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în anul 1993 Rezoluția 48/104 pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, care definește acest tip de violență ca „orice act de violență bazată pe gen care are ca rezultat sau este susceptibil să aibă ca rezultat violență fizică, sexuală sau vătămarea ori suferința psihologică a femeilor, inclusiv amenințările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă au loc în viața publică sau privată.”
În 1999 Adunarea Generală a hotărât ca ziua de 25 noiembrie să devină Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.
Violența împotriva femeilor și fetelor rămâne cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale din întreaga lume. Are consecințe fizice, economice și psihologice grave pe termen scurt și lung asupra femeilor și fetelor, împiedicând participarea lor deplină și egală în societate. Amploarea impactului său, atât în viața persoanelor și a familiilor, cât și a societății în ansamblu, este incomensurabilă. Condițiile create de pandemie – inclusiv blocaje, mobilitate redusă, izolare sporită, stres și incertitudine economică – au condus la o creștere alarmantă a violenței domestice și au expus și mai mult femeile și fetele la alte forme de violență.
UNESCO, prin puterea educației, culturii și comunicării, promovează în toate programele sale o cultură a păcii şi non-violenţei, iar egalitatea de gen şi emanciparea femeilor reprezintă o prioritate-cheie.
La nivel internaţional, ziua de 25 noiembrie marchează, totodată, începutul campaniei anuale de activism dedicat combaterii violenţei de gen, campanie care durează 16 zile, debutând cu Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor şi încheindu-se în mod simbolic, în 10 decembrie de Ziua internațională a drepturilor omului.
În această zi internaţională, în care chemăm cetățenii la
unitate şi acţiune pentru drepturile femeilor – după cum precizează doamna Audrey Azoulay, director – general al UNESCO în mesajul său, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează întâlnirea cu şcolile din reţeaua ASPnet care au în desfăşurare activităţi de susţinere a non-violenţei şi de educaţie în spiritul reducerii şi combaterii violenţei faţă de fete şi femei.
PHOTO:UN Women