Eveniment dedicat aniversării a 50 de ani de la adoptarea Convenției privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural (1972)
Articol publicat pe 14-06-2022
Comisia Națională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) a organizat vineri, 10 iunie, cu începere de la ora 14.00, în format hibrid, un eveniment dedicat aniversării a 50 de ani de la adoptarea Convenției privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural (1972) în cadrul căruia a avut loc lansarea primei hărți interactive, care cuprinde obiectivele de patrimoniu și celelalte desemnări UNESCO din România.
În deschiderea evenimentului au intervenit reprezentanți ai ministerelor de linie cu atribuții în domeniile de activitate UNESCO, precum și ai Ministerului de Externe și ai Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO.
În alocuțiunea sa domnul Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul educației și Preşedinte al CNR UNESCO a menționat că „a păstra presupune a cunoaște și a înțelege valoarea patrimoniului. Cum altfel, decât prin educație? Educația copiilor, a tinerilor și a adulților.
Harta interactivă propusă este un bun mijloc de informare, de stârnire a curiozității pentru cunoaștere. Ceea ce este important, este să nu ne oprim aici. Ci să continuăm prin descoperirea semnificațiilor, a relevanței pentru istoria locului și a noastră, a poveștilor oamenilor și ale naturii.
Educația pentru patrimoniu este fundamentală în dezvoltarea noastră personală, a noastră ca cetățeni ai Planetei. Dar, din păcate, inechitatea și excluziunea socială și materială nu permit tuturor oamenilor să participe la devenirea lor prin contribuția acestei educații, ca de altfel a educației în general. Este valabil la nivel mondial, dar acum mă refer în mod particular la noi.”
Mesajul ministrului culturii a fost transmis de domnul consilier Alexandru Oprean. În acesta se precizează „Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la adoptarea Convenției privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural. Actul reprezintă unul dintre cele mai importante și eficiente tratate internaționale. Patrimoniul cultural este o resursă a oamenilor din întreaga lume. El este, prin toate formele sale, puntea între trecut, prezent și viitor.”
Domnul Ionut Sorin Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor, a salutat apariția hărții interactive „UNESCO în România” din perspectiva nevoii de conștientizare a oamenilor asupra problematicii de mediu și de informare asupra siturilor naturale într-un format prietenos.
Doamna Janina Sitaru, secretarul de stat pentru relații interinstituționale în Ministerul Afacerilor Externe, a subliniat că harta interactivă a elementelor culturale UNESCO din România (monumente, situri, peisaje naturale și elemente imateriale) reprezintă un pas important și necesar spre digitalizare și dezvoltare tehnologică, dimensiuni fără care este imposibil să ne mai imaginăm prezentul și să privim către viitor.
„În cei 66 de ani de la aderare, prezența românească în peisajul UNESCO a fost în continuă creștere și diversificare, iar efortul de înscriere a valorilor românești în circuitul universal trebuie să continue. Avem încă multe de oferit și este momentul să ne punem în valoare resursele de patrimoniu pe care le deținem, un deziderat pe care-l putem însă atinge numai printr-o foarte bună cooperare interinstituțională”, a declarat secretarul de stat.
Din partea Delegației Permante a României pe lângă UNESCO, doamna Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraodinar și plenipotențiar pe lângă UNESCO ne-a onorat cu un mesaj online în care a subliniat importanța conjugării eforturilor interinstituționale de implemetare a prevederilor incluse în toate actele normative elaborate în domeniile educației, științei și culturii.
Harta interactivă „UNESCO în România” a fost realizată în parteneriat cu compania ASIROM - Vienna Insurance Group și cu Televiziunea Română, ca inițiativă inclusă în programul de aniversare a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO și înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Aceasta reunește atât elementele înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, pe cele din Lista Patrimoniului Cultural Imaterial, rezervațiile biosferei, precum și geoparcurile din țara noastră. Alături de patrimonial cultural și natural, pe hartă sunt reprezentate și alte desemnări UNESCO din România: Rețeaua școlilor asociate UNESCO, Rețeaua catedrelor UNESCO, Rețeaua cluburilor si asociațiilor pentru UNESCO, Rețeaua orașelor UNESCO. Pe hartă, informațiile care descriu fiecare element sunt completate cu ilustrații foto și cu linkuri, care trimit fie către materiale video, fie către alte pagini web.
Astfel, pe lângă repertorierea tuturor elementelor, Harta interactivă „UNESCO în România”, va putea fi folosită și ca instrument de informare sau ca instrument didactic pentru activitățile care vizează educația prin și pentru patrimoniu.
UNESCO în România și contribuția României la agenda UNESCO nu se rezumă doar la abordări la timpul prezent. Viitorul este deja aici. În aceeași zi a fost lansat și studiul ”România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO – foresight white paper CNR UNESCO”, o perspectivă vie despre evoluția domeniilor majore ale UNESCO, realizat în parteneriat cu Future Station. Inițiativa de a explora viitorul la orizontul împlinirii a 100 de ani de la aderarea României la UNESCO a fost, de asemenea, lansată în programul ”Arc peste timp” dedicat aniversării a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO și înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.