Expoziția „Much Red” la sediul CNR UNESCO
Articol publicat pe 08-03-2018
Expoziția organizată de Comisia Națională a României pentru UNESCO și Alumnus Club pentru UNESCO cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor face parte din circuitul itinerant al conceptului „Much Red” al artistei Carmen Emanuela Popa, dedicat antiviolenței și opresiunii, început odată cu deschiderea oficială a proiectului internațional „Academy of Young Women. The Fight Against Xenophobia, Extremism and Aggression”, proiect inițiat de CNR UNESCO.
” „Much Red” este o expunere a unui număr de 10 lucrări de grafică, ce simbolizează, în nonșalanța unei tușe picturale, o serie de ipostaze, în care personajul uman ia parte la retorica, uneori dezinvoltă, a supliciului cotidian. Roșul, care este trasat cu o coerență improbabilă, pornește din dreptul cordului și se lasă spre arealul pașilor, în tumultul unor cuvinte rostite doar în manieră vizuală. El izbucnește ca un hohot nedefinit din trupul spiritual al femeii și nu se oprește niciodată. Este un semn simultan de revoltă și reculegere în fața adversității. Femeia râvnește la o pace decretată în interiorul lumilor sale, care să se răsfrângă plenar ca o pătură de zăpadă sclipitoare asupra istoriei. Lucrările grafice sugerează fiecare dintre ele o experiență asumativă, cu valoare de manifest unidirecțional, antiviolență fizică și emoțională.
Valoarea experimentală a acestei expoziții este aceea că există o singură piesă vestimentară, care, parcă coborâtă din schițe, aduce personajul feminin în realitatea noastră proximă. Piesa, cu denumirea de fashion art object, se delimitează de restul expoziției printr-o postură gravă și imperativă, o alură imaculată din bumbac alb, catifelat, peste care pătrunde somptuos sugestia infailibilă a roșului universal, care instigă la nonviolență, la un prompt stop war în mediile sociale dar și în habitatul domestic. Căldura aburindă pe care o emană această imagine te proclamă martor al unei evidențe în realitatea noastră proximă, aceea de control asupra responsabilității.
Omul poate fi rănit extrem de ușor, cu un cuvânt, cu o întrebare sau cu un răspuns, cu o negare sau cu o afirmație, iar fapta cu valoare de decizie poate ucide în orice moment. Labirintul sentimental prin care poate fi târâtă ființa umană se dovedește, de multe ori, a avea caracter de fatalitate. Dar inima femeii este locul de întâlnire al tuturor sensurilor vieții. Femeia dăruiește blândețea sa inepuizabilă, în ritmul alert al unei cascade. Femeia luptă, iubește și lasă în urma iertării sale o lume paradisiacă, pe care o stăpânește din jilțul invizibil cu universalitatea fragilă a ființei sale.” (Carmen Emanuela Popa)
Expoziția „Much Red” este deschisă în perioada 1 – 31 Martie / 2018 la sediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, București, Str. Anton Cehov nr. 8