Festivalul International Shakespeare Craiova la 30 de ani de la prima ediție
Articol publicat pe 27-05-2024
Duminică, 26 mai, s-a încheiat cea de a XIV a ediţie a Festivalului Internaţional de teatru „Shakespeare” de la Craiova. În cadrul festivalului au fost peste 380 de evenimente, în peste 70 de spaţii.
Pe scenele festivalului „Shakespeare” de la Craiova au putut fi urmărite montaje ale unor regizori de talie internațională precum Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan ,Robert Lepage, Silviu Purcărete sau Andrei Șerban.
Pentru amatorii de tehnologii IT, Shakespeare Dimensions a propus incursiune în lumea shakespeariană, realizată cu instrumentele realitatății virtuale. Într-un cub multimedia bazat animat de inteligență artificială spectatorii s-au putut delecta cu reconstituirea unor scene cunoscute din piesele lui Shakespeare.
Satul Shakespeare rămâne o referință deosebită pentru că a oferit vizitatorilor posibilitatea de a așeza opera shakespeariană în contextul epocii în care a fost creată. Tradiții și obiceiuri ale vremii au fost prezentate de artiști într-ale meșteșugurilor sau ale scrisului celor interesați, având grijă ca mesajul să fie înțeles de toate vârstele și de diferitele culturi cărora aceștia le aparțineau.
Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC), în calitate de co-organizator al Festivalului a adăugat consolidat latura educativă a festivalului, organizând peste 100 de evenimente în spații neconvenționale. Atelierele educaționale s-au desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale României pentru UNESCO (CNR UNESCO). Doua ateliere de jocuri teatrale, animate de reperezentanții UNATC s-au desfășurat la cele două instituții de învățământ craiovene, afiliate rețelei Școlilor UNESCO, respectiv Liceul Tehnologic ”Gheorghe Bibescu” Craiova și Colegiul ”Ștefan Odobleja”. Cu această ocazie, elevii școlilor au prezentat costumul personajului shakesperian ales, o activitate propusă de CNR UNESCO tuturor școlilor ASPnet din România.
La cele două evenimente au participat rectorul UNATC precum și Secretara Generală a CNR UNESCO, care a înmânat conducerii școlilor și profesorilor coordonatori din cele două școli câte o distincție simbolică.
Semnalăm, de asemenea, prezența la unele evenimente a doamnei Ambasador Simona Miculescu, Președintă a Conferinței Generale UNESCO (2023-2025).
Ca semn al recunoașterii importanței Festivalului Internaţional de teatru „Shakespeare” de la Craiova pentru consolidarea educației culturale și artistice, în țara noastră, doamna Madlen Șerban, Secretar General al CNR UNESCO a înmânat distincții domnilor Emil Boroghină, Președinte Fondator al Festivalului Internaţional „Shakespeare” Craiova, Vlad Drăgulescu, Președinte al Festivalului și Liviu Lucaci, Rector UNATC.