Forța civică a femeilor
Articol publicat pe 02-06-2018
Joi, 31 mai 2018, în cadrul Târgului de carte Bookfest, pavilionul B2, standul Agora, o zonă elegantă și ofertantă, în prezența multor iubitori de carte, doritori să afle cât mai multe informații legate de rolul femeii în societate, a fost lansat volumul Forța civică a femeilor. Așa cum declara coordonatoarea volumului Andreea Paul, este o carte-manifest care adună la un loc 100 de povești ale femeilor din România care, prin implicare civică, schimbă în bine această țară, făcând-o mai suportabilă și chiar mai frumoasă.
Sunt 100 de povești, impropriu denumite așa, care ilustrează munca asiduă depusă de aceste eroine, într-un domeniu sau altul, pe parcursul multor zile și nopți, pentru ca societatea română să evoluze, să facă față, din mers, schimbărilor radicale intervenite, să aplice norme noi impuse de statutul de membru al Uniunii Europene. Este o colecție impresionantă de istorii care ilustrează implicarea civică a femeilor din România în diverse domenii de activitate: social, educativ, sportiv, sănătate, artă și cultură, știință, cercetare. Activitatea desfășurată în România pentru aplicarea principiilor UNESCO referitoare la educație, știință și cultură nu putea rămâne în afara acestui volum. Sunt prezente, cu poveștile lor:
Daniela Popescu, președinte Federația Europeană a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (FEACU), președinte Alumnus Club pentru UNESCO și expert Comisia Națională a României pentru UNESCO: „În decembrie 2016, la Minsk, am fost reinvestită în funcția de președinte FEACU, dându-mi-se posibilitatea să leg orizonturile europene de celelalte regiuni ale lumii prin intermediul educației, științei și culturii. La temelia acestei construcții se află peste 20 de ani de muncă la toate nivelurile de reprezentare. Faptul că politicile UNESCO acordă o atenție specială statutului femeilor în lume m-a inspirat în organizarea primei Academii UNESCO a tinerelor femei, la București, în anul 2017. De ce? Pentru că femeile au o mare capacitate de empatie, de muncă, sunt creative și pun suflet în tot ce fac. Pentru ca o femeie să reușească într-o luptă în care doar bărbații se întreceau până de curând trebuie să practice la standarde înalte activismul social. Trebuie să îndrăznească, să aibă curaj, să se implice, să-și cunoască bine potențialul, valoarea și, firește, să pretindă pe măsură deoarece excesul de modestie poate fi uneori păgubos”.
Elena Preda, medic psihiatru, director Societatea de Psihiatrie și Medicină Integrată, președinte Clubul România UNESCO, membru fondator al Asociației Solidarității Femeilor din România și a Asociației Cultural Educative și Creștine Române: „Acum, mai mult ca oricând spiritul feminin are de jucat un rol important, îi este dat să trăiască un destin creator. Sunt femei care, indiferent de momentul istoric în care trăiesc, sunt atrase spre implicarea profundă în soluționarea diferitelor crize: climaterice, ecologice, economice, sociale, indiferent de profesia lor”.
Crina Decusară-Bocșan, profesoară, membră a Uniunii Scriitorilor din România, cercetătoare și scriitoare, președinte și membru fondator al Asociației pentru UNESCO „Iulia Hașdeu”, membru fondator al Federației Române a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO unde a îndeplinit funcția de președinte și actual pe cea de vicepreședinte: „Voi învinge prin mine însămi” – este deviza împrumutată din mottoul volumului de poezii al Iuliei Hașdeu și însușită apoi de membrii fondatori ai ONG-ului Asociația penru UNESCO „ Iulia Hașdeu” care rezistă de peste două decenii, împlicându-se creativ în viața societății românești”.
O carte care merită să fie ținută pe noptieră și povestea acestor femei citită seara înainte de culcare. Vom cunoaște multe, foarte multe aspecte ale problemelor cu care se confruntă România. Vom fi mai înțelegători, mai buni și poate mai implicați în rezolvarea lor.
Virginia Meheș
Președinte,
Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO