Forumul Educational Asia – Europa: elemente de program
Articol publicat pe 23-10-2015
FORUMUL EDUCAŢIONAL ASIA-EUROPA: ELEMENTE DE PROGRAM
Ediţia a III-A
Eveniment dedicat celei de a 70 a aniversări a UNESCO
și a 60 de ani de la aderarea României la aceasta organizație
Într-o lume a globalizării economice, a informatizării şi a creşterii diversităţii culturale, problema eticii educaţionale a tineretului este punctul central de dialog în majoritatea ţărilor. În scopul exploatării cu eficienţă a modalităţii de efectuare a educaţiei etice în şcoli şi de îmbunătățire a calității educaţiei tinerei generaţii, Federația Mondială a Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor pentru UNESCO (WFUCA), Biroul Internațional al Educației (IBE), Federația Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO din Europa şi America de Nord (EFUCA), Federația Asia – Pacific a Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor (AFUCA) au hotărît ca începând cu 2013, anual, să se organizeze şi să se promoveze Forumul educaţional Asia – Europa (AEFE).
Pentru anul 2015, s-a propus ca cea de a treia ediție să se desfășoare în Europa, alegând ca țară organizatoare România. Tema principală, pilon de discuții a fost: educația și dezvoltarea durabilă. Astfel, în perioada 07-11 octombrie 2015, Alumnus Club UNESCO a coordonat organizarea ediției a treia a Forumului educațional Asia – Europa, în România, eveniment ce a avut ca scop principal promovarea, prin dialog, a soluțiilor inovatoare pentru o educație interculturală eficientă, care să ajute la diminuarea tensiunilor existente în prezent, în unele cazuri, între diferite spații.
Acest eveniment va fi inclus în al III-lea Plan Național al României pentru Alianţa Civilizaţiilor, iniţiativă a ONU lansată în 2005, în scopul mobilizării acţiunii politice, la nivel global, pentru facilitarea dialogului şi promovarea înţelegerii şi reconcilierii între culturi şi religii, în special prin susţinerea de proiecte în domeniile privind educaţia, tineretul, migraţia şi mass-media. Lucrările forumului s-au desfăşurat în incinta Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară Bucureşti.
Pentru organizarea acestui Forum au acţionat, ca organizatori, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Guvernul României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Federaţia Europeană a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentu UNESCO, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Alumnus Club pentru UNESCO, alături de un număr de parteneri din diferite domenii: Ministerul Afacerilor Externe, Alianţa Civilizaţiilor, Federația Mondială a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, Comisia UNESCO a Republicii Populare Chineze, Primăria Municipiului Bucureşti, ARCUB, FRACCU, Fundația Progres prin Educație, Corciu și Asociatii, Grădiniţa Degeţica.
Pe parcursul celor trei zile de dezbateri la lucrările forumului au participat cu lucrari sau în dezbateri peste 100 de personalităţi de marcă din 34 de ţări şi reprezentanţi ai UNESCO de la Paris. Cele mai numeroase delegaţii au fost cele din China, Italia, Rusia, Belarus şi România.
8 octombrie a fost ziua in care participantii au vizitat Staţiunea Viticolă Pietroasele şi Vulcanii noroioşi de la Buzău, ocazie cu care au fost apreciate atât produsele staţiunii viticole de la Pietroasele cît şi frumuseţea şi ineditul peisajului oferit de vulcanii din zona Buzău.
O delegație a Federației Mondiale, Federației Europene și Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO au prezentat un ultim omagiu celei ce a fost Președinta fondatoare a Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO – avocat Paula Iacob. O carte de condoleanțe In memoriam a fost deschisă o dată cu începerea lucrărilor celei de a III a ediții a Forumului Educațional Asia – Europa.
Pe 9 octombrie Forumul Educațional Asia-Europa a fost deschis cu vernisajul expoziției „Aici Bucureşti, Romania”și un moment artistic realizat de copiii de la Grădiniţa Degeţica. Presedinta FRACCU și autoarea volumului pentru copii Spectatorul a oferit carți tuturor copiilor participanți.
Proiectul a fost inițiat de Asociația ALUMNUS CLUB pentru UNESCO , asociație care are 15 ani de activitate în problemele educației culturale. Partenerii proiectului au fost Grădinița Degețica și ARCUB, în calitate de finanțator. “Aici București, România” a fost realizat cu sprijinul Federației Europene a Asociaţiilor, Cluburilor, şi Centrelor pentru UNESCO (EFUCA) și Comisei Naționale a României pentru UNESCO.
Proiectul „Aici București, România” propune o inițiativă ce promovează dezvoltarea talentului copiilor de vârstă preșcolară provenind din medii socio-economice diferite și încurajarea implicării lor în acțiuni culturale care permit valorificarea identității culturale a Bucureștiului. În acest sens, 30 de copii au fost implicați în evenimente informative, culturale și în activități creative în vederea dezvoltării modalităților de promovare a valorilor culturale locale în spațiul european.
Proiectul a constat din realizarea unei prezentări dedicate Bucureștiului, în timpul căreia copiii au prezentat creația proprie într-un cadru multicultural asigurat prin participarea a 34 de țări din Europa și Asia, făcându-se astfel informarea a 150 de participanți la Forumul Educațional Europa-Asia. Piesa de rezistență rezultată în urma proiectului a fost panoul de mari dimensiuni intitulat “București, Mama”, format din litere volumetrice mari, ce compun cuvântul București în diferite limbi și abordări artistice. Momentul artistic a avut ca tematică reprezentarea Bucureștiului într-o modalitate creativă, în cadrul căreia copiii au descris panoul și elementele reprezentate pe literele volumetrice legate de București.
Accentul a fost pus pe copiii din București, implicând totodată și publicul larg din oraș, locuitori sau persoane aflate în tranzit. Prin implicarea copiilor de vârstă preșcolară în activitățile proiectului atingem zona de educație preșcolară din punct de vedere cultural, unde, conform studiilor de specialitate este nevoie de astfel de inițiative care să stimuleze dezvoltarea cognitivă, socială și culturală și să pregătască copiii pentru activitățile de învăț timpurie.
Ceremonia de deschidere a lucrărilor Forumului a început cu mesajul Președintelui României, Klaus Werner Iohannis prezentat de doamna Ligia Deca, consilier de Stat la Președinția României, urmat de cuvântul domnului Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice și al secretarului de stat Aledin Amet de la Guvernul României-Departamentul Relațiilor Interetnice.
În cadrul aceleiaşi ceremonii au mai vorbit: Dhirendra Bhatnagar, Preşedintele Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO, Daniel Tanase, director general în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO, Ani Matei, Secretarul General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Răzvan Ionuţ Teodorescu, rectorul Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară Bucureşti, Eliot Minchenberg, UNESCO, Yu Xiaoping, Comisia pentru UNESCO din Republica Populară Chineză, Ana Dumitrescu, coordonator proiect Metamorfoze, Daniela Popescu – Preşedinte, Federaţia Europeană a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO.
Lucrările au abordat subiecte legate de tema centrală: educație și dezvoltare durabilă. În deschiderea comunicarilor s-a lansat volumul lui Vasile Ghica: În Ghearele Râsului, carte de aforisme tradusă în limba franceză și arabă.
Cele patru mari subteme ale forumului s-au structurat astfel:
- Viitorul educaţiei şi Alianţa Civilizaţiilor – dezbatere moderată de dl. Petru Dumitriu,
ministru plenipotenţiar din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
În cadrul acestei teme au prezentat lucrări participanţi din China, Japonia, Cipru, Spania, Romania.
2. Excelenţa în studii lingvistice, educaţie interculturală, bilingvism şi multilingvism, educaţia prin întelegerea/cunoaşterea patrimoniului, accesul la educaţie pentru grupurile dezavantajate – relevanţa rolului cluburilor UNESCO cu privire la aceste provocari, moderată de dl. George Christofides, preşedinte de onoare al Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pntru UNESCO.
Personalităţi din Belarus, Elveţia, Cipru, Grecia, Italia şi Portugalia au abordat diferite aspecte legate de această temă punând accent pe rolul UNESCO în reglementarea acestor schimbări.
3. De la teorie la practică, parteneriatul între şcoală şi business în educaţie duală – profesionala, temă cu care au început lucrările celei de a doua zi de dezbateri. Moderatorul acestei teme domnul Werner Braun – preşedintele Clubului Economic German – Deutcher Wirtschaftsklub, Braşov a dat cuvântul vorbitorilor, care au abordat acest subiect din poziţia pe care o ocupă în ţările lor: Germania, România, SUA, Rusia, Italia,
4. Educaţia Universitară – tehnologie şi inovaţie pe piaţa muncii, cea de a patra temă dezbătută în cadrul lucrărilor forumului.
Moderată de dl. Ioan Dona, profesor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară Bucureşti. La această temă au ţinut prelegeri reprezentanți din Liban, India, Franţa, România, Kazakhstan şi Pakistan.
În cadrul Forumului au luat parte la lucrari și dezbateri tineri participanți în proiectul METAMORFOZE VII. Anul acesta proiectul a avut ca invitați membri ai cluburilor şi asociaţiilor pentru UNESCO din 18 ţări şi a fost dedicat tradiţiilor culinare europene, găzduind în această perioada o serie de workshopuri în care au fost prezentate reţete tradiţionale, aparţinând patrimoniului imaterial al tărilor din care provin, în scopul susţinerii identitaţii culturale europene.
Cu ocazia dineelor oferite de DRI și MEC în zilele de 9 și 10 octombrie 2015, reprezentanți ai Guvernului și alți invitați au continuat discuțiile pe problematicile Forumului, apreciind și de această dată înalta ținută științifică a lucrărilor.
În inchiderea oficială a Forumului, participanții au primit diplome tip pașaport UNESCO, (un brand Alumnus, care s-a raspândit în toată lumea cluburilor UNESCO ca o inițiativa de mare succes), alături de un CD cu informații despre evenimentele UNESCO ale lunii octombrie din România.
În ziua de 10 octombrie s-a organizat un tur de oraș, fiind vizitată și expoziţia de artă permanentă deschisă de clubul pentru UNESCO Elite la „Elite Art Gallery”.
Concertul Extraordinar „Tinerețe, Talent și Clasic în București” oferit de Camerata Regală cu tineri laureați la concursuri muzicale a încheiat cea de a treia ediție a Forumului Educațional Asia –Europa.