Forumul Național al Geoparcurilor propune două noi situri în Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO: Ținutul Buzăului și Oltenia de sub Munte
Articol publicat pe 24-11-2020
Comisia Națională a României pentru UNESCO susține candidaturile la statutul de Geoparc Internațional sub emblema UNESCO pentru două noi situri: Oltenia de sub Munte și Ținutul Buzăului. Decizia a fost luată cu vot în unanimitate la Forumul Național al Geoparcurilor UNESCO, care a avut loc vineri, 20 noiembrie, într-o întrunire online, la care au participat reprezentanți ai Comisiei UNESCO, ai ministerelor de resort, ai unor instituții și organizații cu expertiză și interese în dezvoltarea geoparcurilor și conservării patrimoniului geologic, natural și cultural.
Forumul a fost organizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO și Universitatea din București, în baza acordului de colaborare pentru susținerea Programului UNESCO pentru Geoștiinte și Geoparcuri. Acest program reunește 161 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare.
România deține din 2005 un sit în această rețea globală - Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, al cărui statut internațional este administrat de Universitatea din București.
”Geoparcurile Globale sunt unul dintre cele mai dinamice și mai moderne programe UNESCO. Rezultate din evoluția concepției privitoare la relația dintre om, mediu și resursele naturale, geoparcurile sunt un model de abordare sănătoasă, de dezvoltare durabilă și de implicare civică în regiuni cu mare valoare naturală și culturală. În România, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este un adevărat deschizător de drumuri, urmat astăzi de încă două proiecte, realizate de tinere echipe foarte profesioniste, care vor aduce progrese importante în cele două regiuni vizate, Oltenia de sub Munte și Ținutul Buzăului”, a declarat doamna Daniela Zaharia, Secretar - General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Președintele Forumului, domnul Alexandru Andrășanu, care este și directorul Geoparcului Țara Hațegului și membru în Consiliul Geoparcurilor Globale UNESCO, subliniind succesul ediției de anul acesta a Forumului, a declarat: ”Modelul dezvoltat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este preluat și de alte zone, iar rezultatele foarte bune ale celor două geoparcuri aspirante și profesionalismul echipelor arată formarea unui model românesc și a unei școli, în cadrul Programului pentru Geoparcuri de la Universitatea din București. Cele două teritorii au mari șanse de a deveni situri UNESCO, punând bazele unei rețele naționale ce va contribui la aplicarea obiectivelor Agendei 2030”.
Geoparcul aspirant UNESCO Ținutul Buzăului își va depune candidatura la statutul de Geoparc Internațional UNESCO până la sfârșitul acestui an, iar Oltenia de sub Munte în cursul anului viitor.
Geoparcurile Internaționale UNESCO (UNESCO Global Geoparks) sunt teritorii bine definite ce cuprind situri și peisaje cu importanță geologică internațională, a căror administrare integrează conservarea, educația și dezvoltarea durabilă, în parteneriate locale, naționale și internaționale.
Geoparcurile Internaționale UNESCO sunt membre în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN) și sunt susținute de UNESCO prin Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Calitatea de membru este evaluată și revalidată la fiecare patru ani. În cazul în care în urma evaluării nu sunt îndeplinite criteriile de calitate, teritoriul își pierde statutul de Geoparc Internațional UNESCO.
Foto: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului ©Universitatea București, Autor R.Suciu