Forumul Național al Geoparcurilor UNESCO din România, ediția 2021
Articol publicat pe 27-10-2021
Cea de a patra ediție a Forumului Național al Geoparcurilor UNESCO din România va avea loc miercuri, 27 octombrie, între orele 12.00 și 14.00 în format online. Evenimentul este organizat de Universitatea din București, care administrează Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Sunt invitați să participe reprezentanți ai geoparcurilor din România, ai unor ONG-uri și asociații ce activează în domeniul mediului, eco-turismului, prezervării patrimoniului cultural și imaterial, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Economiei și Turismului, Ministerului Educației.
Forumul Național al Geoparcurilor din România este un organism informal, format dintr-un parteneriat între Comisia Națională a României pentru UNESCO, Geoparcurile Internaționale UNESCO din România, Universitatea din București și alte entități ce pot susține dezvoltarea Geoparcurilor Internaționale UNESCO pe teritoriul României.
În conformitate cu prevederile
Programului UNESCO pentru Geoștiinte și Geoparcuri, în țările în care există Geoparcuri Internaționale UNESCO, se constituie forumuri sau comitete naționale. Programul Geoparcurilor Globale este unul dintre programele principale ale sectorului Științe Naturale din cadrul UNESCO. Geoparcurile Globale UNESCO sunt zone geografice unice, unificate, unde siturile și peisajele cu semnificație geologică internațională sunt gestionate printr-un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă. Combinarea conservării cu dezvoltarea durabilă, implicând în același timp comunități locale, devine din ce în ce mai populară. În prezent, există 169 de Geoparcuri Globale UNESCO în 44 de țări.
Agenda evenimentului
12.00 - 12.10: Conectarea invitaţilor
12.10 - 13.20: Programul UNESCO pentru Geoparcuri în România
- Scurtă prezentare a activităților din ultimul an;
- Perspectiva CNR UNESCO cu privire la activitățile geoparcurilor din România;
- Prezentarea misiunii de evaluare a experților UNESCO pentru Geoparcul Aspirant Ținutul Buzăului;
- Evoluția proiectelor din Geoparcurile Aspirante UNESCO (Geoparcul Aspirant Oltenia de sub Munte și Geoparcul Aspirant Carpaterra);
- Revalidarea, în anul 2022, a statutului de Geoparc Internațional UNESCO pentru Țara Hațegului;
13.20 - 14.50: Rolul Forumului în dezvoltarea Programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri;
- Modificări legislative
- Dezbateri și propuneri privind posibile activități comune pentru susținerea Rețelei Naționale a Geoparcurilor UNESCO
13.50 - 14.00: Concluzii
În imagine: Peisaj din Geoparc ©Universitatea București, Autor R.Suciu