IMAGINARIUM: lumea celor nevăzute
Articol publicat pe 13-01-2025
Miercuri, 15 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la Muzeul Țăranului Român, Sala Irina Nicolau, va fi vernisată expoziția artiștilor Relu și Marijana Bițulescu intitulată Imaginarium: lumea celor nevăzute. Expoziția curatoriată de Prof univ. dr. Alexandra Crăciun reunește lucrări de pictură, colaj textil, instalație, asamblaj. Evenimentul are loc sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Sub titlul „IMAGINARIUM: lumea celor nevăzute” expoziția deschisă cu prilejul Zilei Culturii Naționale, sub patronajul Comisiei Naționale a Românei pentru UNESCO și sub egida Uniunii Artiștilor Plastici și a Centrului de Cercetări Interdisciplinare în domeniul Comunicării (CISCOREP) din Facultatea de Litere, Universitatea din București, adună pe simeze lucrări realizate în tehnici diferite: pictură, colaj textil, instalație, asamblaj. Criticul de artă Alexandra Crăciun, curatorul expoziției nota :
„Ca în visele lui Pessoa, intrând în Imaginarium, auzi un foșnet prelung: urmele cavalerilor, freamătul țesăturilor de brocart, sunetul infinitezimal dat de căderea unei perle, ropot de cai, murmurul unor oști ce continuă să lupte, suspinul lui Adam, respirația oprită a unei domnițe.
M-am întrebat adesea de ce Relu Bițulescu revine obsesiv la motivul mărului cunoașterii, la Adam și Eva. Citindu-l pe cel care, sub masca lui Bernardo Soares, ajutor de contabil în orașul Lisabona scria „Cartea neliniștii” am înțeles că e o problemă de timp sau, mai bine zis, că e o problemă a timpului. Acolo, în mușcătură, timpul se desface. Adam și Eva pot fi și tineri și bătrâni, și născuți și nenăscuți sau, pur și simplu, pot fi cei care niciodată nu se vor naște.
Relu Bițulescu pictează așa cum vede Pessoa, într-un timp reversibil în care suntem contemporani cu Shakespeare, cu Don Quijote, cu Napoleon, cu regii de tablă, cu prințesele cu păr de mătase, cu pădurile ce îngheață metalic sub un soare nedescifrat.
Consubstanțială în această perspectivă este și Marijana Bițulescu. Ea scaldă în fire de aur lâna și inul, născând cohorte de personaje de dantelă, discrete ca niște arcade. Dincolo de ele, doar cer. Un cer de urzeală aurie din care coboară, ca o frânghie: „axis mundi”.
Mai multe detalii în comunicatul atașat.