Inima nomadă a Marii Uniri - film documentar
Articol publicat pe 30-10-2018
Comisia Națională a României pentru UNESCO organizează la sediul său din str. Anton Cehov nr. 8, în perioada 29 octombrie - 26 noiembrie, a doua ediție a programului bienal „Porți deschise la CNR UNESCO”, în cadrul căruia vor fi lansate o serie de proiecte educațional-culturale, organizate în parteneriat cu entități UNESCO din România: expoziții de fotografie și sculptură, lansări de carte, proiecții de filme, dezbateri, conferințe, momente artistice.
„Porți deschise la CNR UNESCO” ediția a II-a omagiază Centenarul Marii Uniri de la 1918 și marchează Anul European al Patrimoniului Cultural 2018.
Astăzi, 30 octombrie, a avut loc la sediul nostru conferința de presă premergătoare lansării filmului documentar “Inima nomadă a Marii Uniri”, care va avea loc miercuri, 31 octombrie, ora 17.00, tot la sediul nostru, str. Anton Cehov nr.8. Filmul este o mărturie despre rolul Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial, ce a condus la ameliorarea efectelor războiului, prin exemplul personal de devotament și rolul de excepţie pe care l-a avut în timpul Conferinţei de pace de la Paris, în SUA și în Marea Britanie.
Au dar curs invitației de a participa la realizarea documentarului oameni de cultură și specialiști în domeniul istoriei monarhiei precum: prof.dr.univ. Maria Bucur, specialist de anvergură internațională în Primul Război Mondial, profesor la Indiana University, SUA; prof.dr.univ. Mihaela Miroiu, cea care a introdus feminismul în România, profesor la SNSPA; prof. Doru Dumitrescu, istoric, expert în istoria monarhiei României; Ștefan Dumitrache, istoric, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeș; Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Filmul va fi trimis Caselor Corpului Didactic din țară și Inspectoratelor Școlare, cu scopul de a fi folosit ca material didactic auxiliar la cursuri.
Proiectul ”Inima nomadă a Marii Unirii”, al Asociației pentru Dialog Intercultural, este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul aniversării Centenarului Marii Uniri.