Întâlnire de recunoaștere a colaborării dintre Universitatea din București și Comisia Națională a României pentru UNESCO
Articol publicat pe 13-12-2024
Miercuri, 11 decembrie 2024, Universitatea din București a organizat și găzduit un eveniment dedicat recunoașterii meritelor membrilor comunității universitare implicați activ în dezvoltarea excelentei colaborări dintre UB și Comisia Națională a României pentru UNESCO.
Întâlnirea a avut loc în cabinetul domnului prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, în prezența doamnei Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNRU) și al doamnei Gabriela Gabor, coordonator al sub-comisiei educație a CNRU.
În cadrul evenimentului au primit plachete și diplome prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul UB, prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector UB pentru Proiecte de Dezvoltare și Învățare Continuă, prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al UB, conf. univ. dr. Constantin Vică, prorector UB pentru Internaționalizare și Relații Publice, și conf. univ. dr. Sorin Costreie, coordonator al Alianței CIVIS în UB.
De asemenea, au fost apreciați pentru implicarea lor activă prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, decanul Facultății de Filosofie a UB și Co-coordonator al Catedrei UNESCO UB pentru interculturalitate, bună guvernanță și dezvoltare durabilă, dr. Lilian Ciachir, Co-coordonator Catedra UNESCO UB, conf. univ. dr. Emilian Mihailov și lect. univ. dr. Oana Șerban, cadre didactice ale Facultății de Filosofie a UB, precum și conf. univ. dr. Ioana Podina, cadru didactic al Facultății de Psihologie și Științele Educației a UB, care au contribuit semnificativ la inițiativele Catedrei UNESCO, precum și la activitățile UNESCO care au condus la adoptarea unor Recomandări în cadrul Conferinței Generale UNESCO, altele fiind în curs de elaborare.
Expertiza Universității din București se manifestă și prin implicarea activă în inițierea și dezvoltarea activităților Geoparcurilor Internaționale UNESCO în România. De asemenea, întâlnirea a fost marcată de prezența domnului prof. univ. dr. Alexandru Andrășanu, domnului prof. univ. dr. Cristian Ciobanu și a doamnei Cristina Toma de la Facultatea de Geologie și Geografie. Totodată, Universitatea din București a fost reprezentată în cadrul Programului UNESCO „Omul și biodiversitatea” (MAB) prin implicarea doamnei prof. univ. dr. Paulina Anastasiu a Facultății de Biologie, începând cu luna noiembrie 2024, în domeniul geo-diversității.
Domeniul educației prin și pentru cultură și arte a beneficiat și de contribuțiile doamnei prof. univ. dr. Anca Nedelcu și a doamnei conf. univ. dr. Firuța Tacea.
Universitatea din București este singura instituție din România care oferă un program de studii în limba Rromani, iar promotoarea și susținătoarea acestuia, doamna prof. univ. dr. Delia Grigore, a fost propusă de CNRU pentru premiul UNESCO în domeniul toleranței și non-discriminării în 2024, datorită realizărilor sale remarcabile.
Relevant este angajamentul Universității din București de implicare și susținere în asigurarea excelenței feminine, fetele și femeile fiind un grup țintă prioritar și al UNESCO. În acest sens, subliniem și contribuția doamnei prof. univ. dr. Laura Grunberg, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.
De altfel, întâlnirea reflectă angajamentul Universității din București de a sprijini implicarea în inițiativele UNESCO și de a pune în valoare colaborările care susțin educația, cercetarea și cultura.
Totodată, s-a remarcat contribuția domnului prof. univ dr. Zoltan Rostas la elaborarea primei candidaturi românești în cadrul programului UNESCO „Memoria lumii” prin evocarea inițiativei lui Dimitrie Gusti de a crea filme despre cercetarea multidisciplinară a satului românesc, alături de tineri cercetători. În acest sens, s-a remarcat și colaborarea cu domnul conf. univ. dr. Gabriel Mihăilescu și doamna conf. univ. dr. Cristina Ioana Dima, de la Facultatea de Litere pentru pregătirea următoarelor candidaturi naționale și internaționale în cadrul aceluiași program. De asemenea, Facultatea de Litere, prin departamentul de Comunicare și Relații Publice, reprezentat de doamna prof. univ dr. Alexandra Crăciun, completează colaborarea cu CNRU.
Rectorul Universității din București, domnul Marian Preda, a subliniat importanța acestor inițiative, mulțumind tuturor celor care, prin dedicarea lor, continuă să consolideze rolul Universității din București în susținerea valorilor UNESCO și dezvoltarea colaborărilor internaționale în ceea ce privește educația, științele, cultura și comunicarea.