Parteneriat inter-instituțional între Comisiile Naționale pentru UNESCO din Franța și România
Articol publicat pe 26-11-2019
Cooperarea dintre Comisiile Naționale pentru UNESCO din Franța și România a evoluat pe parcursul ultimilor ani, iar în contextul celei de-a 40-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO (Paris, noiembrie 2019) a fost consolidată prin semnarea unui parteneriat inter-instituțional.
În continuare, prezentăm o parte dintre ariile recente de cooperare.
Universitatea de vară UNESCO privind bunele practici în dezvoltarea durabilă, august 2018/2019, București
Universitatea „Dimitrie Cantemir” și Catedra UNESCO Cultura Drepturilor Omului și Educația pentru Dezvoltare Durabilă în Învățământul Preșcolar și Primar au organizat două Universități de vară privind bunele practici în dezvoltarea durabilă, în august 2018 și august 2019, la București, în cooperare cu Comisiile Naționale pentru UNESCO a Franței și României și cu sprijinul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU).
Aceste activităţi au permis numeroase schimburi de puncte de vedere pe subiecte legate de dezvoltarea durabilă. Este de reţinut participarea studenților, a profesorilor și a profesioniștilor din România, Federația Rusă, Republica Moldova, Bulgaria, Italia, Serbia, Liban și Franța.
Prin cursuri, ateliere, paneluri, mese rotunde și studii de teren, Universitatea de vară a abordat 4 sub-teme privind educația pentru dezvoltare durabilă: Documente naționale și internaționale; Politici și strategii; Bune practici; Aplicabilitatea ideilor.
Au avut loc și vizite în teritoriu la Stațiunea de Cercetare pentru Dezvoltarea Legumiculturii din Buzău, situl Vulcanilor Noroioşi din Berca, grădinița asociată Universității Creştine „Dimitrie Cantemir”.
Sprijin reciproc pentru aniversările UNESCO
Aniversările din 2020 - 2021 nominalizate de Franța, susținute de România, la care UNESCO este asociată sunt următoarele:
• 250 de ani de la prima lucrare literară a lui Olympe de Gouges (1771) (Franța, cu sprijinul Andorrei și României)
• 50 de ani de la înființarea gândirii filozofice a lui Paul Ricoeur (1970) (Franța, cu sprijinul Andorrei și României)
Aniversările din 2020 - 2021 nominalizate de România, susținute de Franța, la care UNESCO este asociată sunt următoarele:
• 100 de ani de la fondarea Institutului pentru Seruri și Vaccinuri (1921) (România, cu sprijinul Bulgariei, Franței, Republicii Moldova, Federației Ruse și Serbiei)
• 100 de ani de la nașterea lui Eugen Coșeriu, lingvist (1921-2002) (România, cu sprijinul Franței, Germaniei, Greciei, Republicii Moldova și Turciei)
Colaborare în cadrul Programului de Participare UNESCO
După succesul primei ediții a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei, intitulată „Lupta împotriva xenofobiei, extremismului și agresivității”, implementată la București în august 2017, Comisia Națională a României pentru UNESCO a organizat a doua ediție, în perioada 13 - 19 mai 2019, la București, cu tema „Mass-media ca instrument de abilitare a femeilor”. Acest proiect s-a adresat tinerilor jurnaliști din diferite țări europene și a reunit participanți din 10 state (România, Belarus, Franța, Grecia, Irlanda, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia). Comisia Națională Franceză a participat activ la lucrări. S-au discutat inițiative și colaborări ale Comisiei Franceze, precum:
- Programul „Café-Femmes”, prin care se asigură un schimb jovial între personalităţi feminine;
- Sărbătoarea privind rolul femeilor, cu ocazia demarării redactării DUDH (E. Roosevelt / H. Mehta);
- Rețeaua femeilor filosof (B. Cassin);
- Conferința referitoare la Mme de Staël (2017);
Expoziția de design vestimentar “Futur Folk. Costume Royal” by Carmen Emanuela Popa, 2 - 10 octombrie 2019, Paris
În perioada 2 – 10 octombrie 2019, Comisia Națională a României pentru UNESCO împreună cu Comisia Națională a Franței pentru UNESCO, cu sprijinul municipalităţilor din Paris și Bucureşti, și al Delegației Permanente a României la UNESCO, a organizat la Primăria Arondismentului 1 din Paris, Place du Louvre 4, expoziția de design vestimentar “Futur Folk. Costume Royal” by Carmen Emanuela Popa, inspirată de proiectul “Future Folk”, inițiat de Alumnus Club pentru UNESCO.
Expoziția, care a cuprins un total de 30 de lucrări conceptuale de modă ale designerului român Carmen Emanuela Popa, a prezentat o femeie urbană într-o perfectă armonie dintre trecut și prezent, preluând toate aspectele evolutive ale umanității. Ansamblul de lucrări a fost prezentat pe o instalație realizată de artistul Cristian Todie, o schemă de compoziție de tip eşafodaj.