Interviu cu dna.dr. Anca Elena Ștefan, managerul Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”: „Colectivul de cercetare din cadrul Institutului este exclusiv feminin”
Articol publicat pe 09-03-2021
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, am realizat interviul care urmează cu doamna dr. Anca Elena Ștefan, managerul Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”. Faptul că și în prezent colectivul de cercetare din cadrul INGG este exclusiv feminin postulează că moștenirea lăsată de Ana Aslan se transmite pe linie “femeiască”.
Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” este prima unitate de profil din lume, fiind fondat în 1952. Și în prezent, INGG rămâne o unitate sanitară de interes naţional, unică în peisajul medicinii românești și internaționale datorită moștenirii lăsate de fondatoarea sa, academician prof. dr. Ana Aslan, o femeie de știință remarcabilă, reper în cercetarea medicală românească și internațională.
Identitatea institutului pe care îl conduceți este fondată pe renumele profesoarei Ana Aslan. Ne puteți face o prezentare a domeniilor de cercetare actuale în Institut?
Cercetarea din cadrul Institutului “Ana Aslan” vizează studierea mecanismelor procesului fiziologic al îmbătrânirii umane și impactul vârstei în patologia umană.
În prezent, desfășurăm cercetări fundamentale, experimentale şi clinice privind mecanismele îmbătrânirii şi bolilor asociate vârstei a treia. Mai exact, identificăm, evaluăm şi validăm noi biomarkeri pentru o îmbătrânire sănătoasă, sau, mai bine zis, pentru o longevitate activă, fără boli asociate (metabolice, cardio-vasculare și neurodegenerative). În acest sens, lucrăm la integrarea unui set de potenţiali biomarkeri pentru detectarea timpurie a modificărilor fizio-patologice asociate îmbătrânirii, în vederea inițierii unor strategii terapeutice de limitare a acestor modificări.
De asemenea, elaborăm modele “in vitro” și “in vivo” de studiere a proprietăţilor antioxidante şi gero-protectoare ale unor noi agenţi farmacologici şi a efectelor unor agenţi non-farmacologici (dietă, exerciţiu fizic). În aceeași idee, dezvoltăm strategii terapeutice inovatoare, axate pe limitarea stresului oxidativ şi pe amplificarea sistemelor de regenerare celulară pentru susținerea unei îmbătrâniri sănătoase, asociată cu o longevitate activă.
Cunoașterea particularităților psihologice în procesul de îmbătrânire, la nivelul proceselor cognitive și afective, precum și schimbările de personalitate și de comportament, sunt alte aspecte pe care le studiem. În același scop, suntem la curent și analizăm mereu particularitățile sociale și implicațiile demografice, economice, medicale, ecologice și culturale ale procesului de îmbătrânire.
Nu în ultimul rând, realizăm studii cu privire la evaluarea şi la stimularea neurocognitivă prin metode tehnice inovative de abordare complexă interdisciplinară şi gerontopsihologică pentru optimizarea îmbătrânirii.
Câți cercetători are Institutul “Ana Aslan” în prezent? Dintre aceștia, care este reprezentativitatea pentru femeile cercetătoare?
Colectivul de cercetare din cadrul INGG “Ana Aslan” este exclusiv feminin, având în componență douăsprezece cercetătoare. Intenționăm ca în viitorul apropiat să aducem în echipa noastră de cercetare alte cinci-șase persoane pe posturile vacante existente.
Ce calități trebuie să aibă o tânără pentru a urma o carieră în cercetare?
O persoană care își dorește să lucreze în cercetare trebuie să aibă o foarte bună pregătire teoretică şi un interes natural pentru cunoaștere, pentru documentare, pentru a ști mereu mai mult. De asemenea, este de dorit să aibă o inteligenţă ascuţită, spirit de observaţie și o mare capacitate intuitivă, dar și perseverenţă, răbdare, rigurozitate, onestitate, obiectivitate și orgoliu temperat, precum și o bună capacitate de comunicare. Iar dacă toate acestea sunt dublate de pasiunea pentru știință, pentru domeniul în cauză, premisele succesului sunt cu adevărat promițătoare.
Profesoara Ana Aslan este un model pentru toate femeile de știință din România și cu atât mai mult pentru doamnele care lucrează în Institut. Sunteți medic de profesie. Cum și-a pus amprenta asupra dvs. omul de știință Ana Aslan?
Doamna acad. prof. dr. Ana Aslan a fost și este un model de profesionalism pentru toți cei care au lucrat cu ea, precum și pentru noi, ceilalți, care îi cunoaștem și îi continuăm munca peste timp. Este impresionant spiritul vizionar al acestei femei-medic care a înțeles atât de bine nu doar procesele fizio-biologice asociate înaintării în vârstă și nevoile vârstnicului, ci și mersul societății, prevăzând tendința spre îmbătrânire a populației și, odată cu aceasta, necesitatea unor servicii medicale specifice vârstnicului.
Unde se situează Gerovital H3, invenția Anei Aslan, cel mai longeviv medicament folosit pentru profilaxia bolilor degenerative, pe piața medicamentelor de profil?
Gerovital H3 este un produs medicamentos ce se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală. Cota de piață este influențată atât de medicii prescriptori, cât și de capacitatea INGG de a acorda asitență medicală specifică pacientului geriatric. Totuși, Gerovital rămâne chiar și după zeci de ani de utilizare, lider pe piața medicamentelor de profil, contribuind semnificativ la atingerea obiectivelor de longevitate activă ale pacienților geriatrici.
Ce diferențiază Gerovital H3 de alte produse destinate întârzierii proceselor de îmbătrânire?
În primul rând, trebuie să înțelegem că îmbătrânirea este un proces fiziologic, normal. Gerovitalul nu influențează procesul de îmbătrânire în sine, ci diminuează efectele patologice ale acestui proces. Pe scurt, Gerovitalul intervine în procesele celulare de bază, vizând însuși mecanismul de producere a energiei celulare de la nivelul mitocondriilor, pentru a crește durata de viață a celulelor sănătoase, apte să-și îndeplinească funcțiile în organism. Gerovitalul acționează la nivel celular extins, fără a avea o specificitate pe un anumit tip de celule, ceea ce ne oferă nouă posibilitatea de a-l utiliza pe scară largă, la pacienți polipatologici, precum și în scop preventiv, la pacienții cu vârste între 40-50 de ani.
Cu alte cuvinte, ca să ne prelungim tinerețea ar trebui să ne internăm o dată pe an la Institut, sau există și tratament ambulatoriu?
Tratamentele prin metoda Ana Aslan se pot face atât în regim de spitalizare, cât și în regim ambulator, mai ales dacă pacientul este din București. Avem pacienți care vin să se trateze la noi, an de an, de peste 25 de ani și care au atins vârste venerabile având o bună stare de sănătate și bucurându-se de o vitalitate de-a dreptul spectaculoasă. În regim de spitalizare avem un număr limitat de paturi – 580, astfel încât putem deservi anual un număr maximal de pacienți și, anual avem toate aceste paturi ocupate. În schimb, în regim ambulatoriu putem deservi mult mai mulți pacienți și răspundem astfel nevoii de îngrijiri medicale pentru zeci de mii de oameni. Avem un ambulatoriu de specialitate, practic o policlinică, în strada Spătarului nr. 15, care asigură aceleași tratamente pe care le avem și în spital. De asemenea, avem un ambulatoriu integrat în strada Căldărușani nr. 9 și ne pregătim pentru deschiderea unui ambulatoriu integrat în cadrul clinicii Otopeni.
Institutul Ana Aslan este primul institut de gerontologie si geriatrie din lume. Cand ați preluat Institutul, ca manager, l-ați preluat cu toata rezonanța numelui “Ana Aslan” si implicit cu responsabilități pe măsură. Ce planuri de dezvoltare aveți în urmatorii ani?
Strategia de dezvoltare a INGG a suferit câteva modificări datorită pandemiei. Astfel, planurile noastre pentru următorii ani sunt, în primul rând, în ton cu vremurile pe care le trăim: până la finalul acestui an vom extinde aria de servicii medicale prin crearea unui centru de recuperare post-Covid, asigurând astfel continuitate în tratamentul pacienților tratați la Spitalul militar modular ROL 2, pe care îl găzduim în perimetrul destinat clinicii Otopeni. Creăm noul ambulatoriu integrat de la Otopeni pentru a putea deservi cât mai multe persoane, mai ales în contextul actual în care spitalizarea se realizează în limite reduse. Totodată continuăm procesul de renovare a clădirilor vechi și de dotare a laboratoarelor cu echipamente moderne, care să asigure o gamă mult mai diversificată de analize și de investigații medicale.
Mai vin străini să se trateze la Institutul Ana Aslan așa cum veneau în urmă cu 30-40 de ani?
Avem, în continuare, pacienți din alte țări, dar mai puțini comparativ cu perioada dinainte de Revoluție. Ne bucurăm că numele Anei Aslan și al Institutului răsună încă în străinătate. Pentru noi este foarte dificil să facem față cererii de tratament și să asigurăm un acces egal pacienților români și străini la cura Ana Aslan: avem o listă de așteptare anuală de aproape 2.000 de persoane care, de la un an la altul, o dată cu fiecare îmbunătățire pe care o aducem în serviciile noastre, crește. De exemplu, putem spune cu mândrie că, în prezent, avem una dintre cele mai moderne și mai bine dotate baze de recuperare din țară. Echipamentele de ultimă generație achiziționate relativ de curând și medicamentul Gerovital pe care îl administrăm concomitent pacienților INGG contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate.
O prezentare generală a serviciilor institutului.
Bazat pe metoda de tratament Ana Aslan (marcă înregistrată a Institutului), INGG oferă, în prezent, servicii medicale moderne folosind tehnologii de ultimă generație, integrate într-un sistem holistic de abordare terapeutică a persoanelor de peste 60 de ani.
Scopul Institutului este menținerea sănătății și a independenței persoanelor în vârstă cât mai mult timp și asigurarea unei îmbătrâniri active. De aceea, strategia de abordare terapeutică a pacienților vizează întârzierea apariţiei sau a acutizării unor afecțiuni cronice, astfel încât să se obțină prelungirea duratei de viaţă activă a acestora. În acest sens, Institutul Național „Ana Aslan” oferă asistenţă medicală geriatrică, bazată pe cercetarea ştiinţifică a colectivului propriu, precum și pe elemente de gerontologie socială.
Iar prin complexitatea, unicitatea și calitatea serviciilor medicale oferite, INGG își reafirmă peste timp poziția de cea mai importantă instituție, din țară, în asigurarea asistenței medicale geriatrice.
Interviu realizat de Florina Pescaru, expert CNR UNESCO