Invitatie – „Întâlniri din biblioteca ta”
Articol publicat pe 02-02-2015
Fundația și Editura SPANDUGINO împreună cu Federația Română a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, prin ALUMNUS CLUB, au lansat în ianuarie 2012 proiectul „Întâlniri din biblioteca ta”, care își propune să acorde importanța cuvenită și să dea amploare instituției mentoratului, a dialogului intercultural și a recuperării memoriei. Aceste întâlniri lunare cu figuri remarcabile ale culturii și spiritualității românești propun modele unor tineri valoroși cărora adesea le lipsește instituția mentoratului.
În al doilea an de existență al proiectului „Întâlniri din biblioteca ta”, vrem să extindem interesul estetic de la literatură către muzică prin realizarea unor medalioane de compozitor din creația contemporană românească.
Ne-am bucura și am fi deosebit de onorați dacă ați putea accepta invitația de a participa la ediția a IV-a a seriei „Întâlniri din biblioteca ta” ce va avea loc în Aula Palatului Cantacuzino în data de 15 ianuarie 2013, orelel 19:00, cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Fundația Spandugino a preferat Aula Palatului Cantacuzino și sub un impuls genealogic dat fiind faptul că într-un trecut mai îndepărtat familia Spandugino se intersecta genealogic cu familia Cantacuzino.
Programul manifestării are trei părți care îmbină muzica și poezia după cum urmează:
I. Laudatio Mihai Eminescu – acad. Solomon Marcus, prof. univ. Dr. Mihai Dinu, prof. univ. Dr. Mihai Zamfir, scriitorul CD Zeletin;
II. Medalion de compozitor – Un bestiar mitologic, op. 133, lucrare pentru vioară și pian a compozitorului Dan Dediu, în interpretarea dnei Valentina Sandu-Dediu (pian) si a dnei Diana Mos (vioară). Creația muzicală contine șase parti (Grifon, Unicorn, Mandragora, Sfinx, Hipogrif, Dragon) și va fi însoțită de prezentarea autorului, compozitorul Dan Dediu, rector al Universității Naționale de Muzică din București;
III. Recitalul corului Divina Armonie, dirijor Marius Fircă, conținând șase piese pe versuri de Mihai Eminescu:
1. Ce te legeni, codrule? (Muzica: Gheorghe Scheletti, Solo: Soprana Alexandra Tarniceru);
2. Somnoroase păsărele (Muzica: Tudor Flondor, Solo: Tenor Narcis Brebeanu);
3. Rugăciune (Muzica: Ionel Teodorescu);
4. La mijloc de codru des (Muzica: Paul Constantinescu, Pian: prof. Florin Seusan);
5. Ce-ți doresc eu tie, dulce Romanie (Muzica: Cornel Trailescu, Solo: mezzosoprana Emanuela Pascu);
6. Sara pe deal (Muzica: Vasile Popovici).
La manifestare vor participa figuri emblematice ale culturii noastre de astăzi, membri ai Academiei Române, cadre universitare dar și tineri valoroși care au nevoie de modele pentru creșterea lor culturală și spirituală.