Jurnal de participare în cadrul Forumului Internațional de Tineret privind Creativitatea și Patrimoniul de-a lungul Drumurilor Mătăsii
Articol publicat pe 02-07-2018
A doua ediție a Forumului Internațional de Tineret a avut loc la Changsha, 21-23 mai 2018, cu tema "Amplificarea creativității pentru dezvoltare". Aproximativ 80 de delegați au participat la Forumul International de Tineret 2: 40 de tineri din țări din Africa, Statele Arabe, Asia și Pacific şi Europa și 40 de delegați din China. Participanții s-au mutat apoi la Nanjing, 24-27 mai 2018, pentru a participa la "Forumul creativității și literaturii".
Obiectivele Forumului Internațional de Tineret au fost de a oferi șansa de a-și exprima interesele și preocupările legate de avansarea creativității, patrimoniului și literaturii pentru dezvoltare, precum și de a mobiliza o implicare sporită a acestora în industriile culturale și creative și în protecția și promovarea patrimoniului nostru comun.
România a fost reprezentată la Forum de Dr. Daniela Popescu, Președinte Federația Europeană a Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor pentru UNESCO și reprezentantă a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și prof. univ. dr. Luminița Bălan, Directorul Institutului Cultural Confucius al Universității din București. De asemenea, România a avut un reprezentant printre tinerii participanți la Forum prin Ioana Panaite, membră a ALUMNUS Club pentru UNESCO.
Delegația română a putut să facă schimb de idei și bune practici legate de conservarea patrimoniului cultural intangibil, precum și să introducă și să promoveze abordările românești prin intermediul unor inițiative cum ar fi Future Folk și Concursul Internațional Jeunesses Musicales.
Ceremonia de deschidere a Forumului a avut loc luni seara (21 mai), cu participarea a peste 900 de invitați. Agenda a fost deschisă cu discursuri ale unor înalți oficiali, inclusiv președintele Comitetului executiv al UNESCO, E.S. Ambasadorul Lee al ROK; Secretarul General al Comitetului Changsha al Partidului Comunist Chinez, dl Hu; și directorul și reprezentantul biroului UNESCO din Beijing în China, RPDC, Japonia, Mongolia și ROK, doamna Marielza Oliveira. La ceremonia de deschidere, UNESCO a prezentat Changsha cu premiul "City of Media Arts". Changsha, împreună cu cele patru orașe câștigătoare din Enghien-les-Bains, Franța; York, Marea Britanie; Tel Aviv-Yafo, Israel; și Austin, Texas, SUA au format "World Media Arts Alliance”.
Marți, discuțiile din cadrul Forumului au început cu tema „Avansării creativității pentru dezvoltare”. Primari din orașele York, UK; Enghien Les Bains, Franța; și orașul gazdă Changsha, China, alături de doamna Oliveira, director al Biroului UNESCO Beijing, au dezbătut strategii și programe de orașe pentru promovarea creativității și a industriilor creative în special cu tineri ca actori și beneficiari. Reuniunea a beneficiat de asemenea de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu participanții, menționând relevanţa creativităţii pentru generarea de noi idei: creativitatea este motorul dezvoltării durabile; ea este necesară pentru a transforma industriile tradiționale; tineretul este prezentul – nu viitorul; tinerii pot oferi vitalitatea, ideile și energia necesare pentru a contribui la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
O sesiune de responsabilitate a încheiat reuniunea de dimineață. În timpul acesteia, UNESCO a prezentat progresul angajamentelor asumate la prima ediție a Forumului International de Tineret în 2017, în special în ceea ce privește promovarea platformelor pentru schimbul de tineret și dialog. Opt tineri care vor participa la un program de imersiune de trei săptămâni, sponsorizat cu generozitate de orașul Changsha, au avut ocazia să se prezinte tuturor participanților la Forum și să ofere o imagine de ansamblu asupra proiectelor pe care intenționează să le dezvolte în cadrul programului.
După o vizită la Laboratorul de Inovare P8 în cadrul după-amiezii, participanții au luat parte la o croazieră pe râul Xiang și au admirat un spectacol de artificii, unic prin combinarea metodelor tradiționale și a artelor media pentru producerea de afișaje vizuale.
„Diferitele țări și regiuni ar trebui să se înțeleagă reciproc și să își aprecieze tradițiile culturale”. Tinerii delegați prezenți s-au bucurat de faptul ca Changsha este un oraș istoric, cultural plin de creativitate, vigoare.
A doua sesiune a Forumului Internațional de Tineret privind Creativitatea și Patrimoniul de-a lungul Drumurilor Mătăsii a început joi la Nanjing, capitala provinciei Jiangsu, care a aplicat pentru a deveni primul oraș chinez declarat oraș al literaturii UNESCO.
Prima zi în Nanjing a început cu o vizită la Biblioteca din Nanjing, cea de-a treia cea mai mare bibliotecă din China, unde participanții au învățat despre tehnici antice de păstrare a cărților vechi în cadrul Ancient Book Repair and Research Centre. Doi dintre tineri au avut chiar șansa de a face o donație de carte Bibliotecii. Agenda a inclus, de asemenea, vizite la muzee precum Parcul de Porțelan din Nanjing, librării și studiouri faimoase din Nanjing, cum ar fi studioul dlui Zhu Yingchun, autorul celei mai bine vândute cărți „The Language of the Bugs “.
Participanții la Forum au luat parte la ceremonia de deschidere a celei de-a 8-a ediții a Expoziției Mondiale a Orașelor Istorice și Culturale, unde au fost prezenți peste 300 de oaspeți internaționali distinși, printre care primari din orașe istorice și culturale din întreaga lume, academicieni și reprezentanți ai ONG-urilor ce au participat la discuții și activități axate pe tema principală: „înțelegere, împărtășire și câștig”. În această etapă, România a fost reprezentată de Dr. Daniela Popescu, Președinte Federația Europeană a Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO și reprezentantă a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și prof. univ. Dr. Luminița Bălan, sinolog și director al Institutului Cultural „Confucius” din București, declarat Institutul Confucius al Anului 2017.
Ioana Panaite
Alumnus Club pentru UNESCO