Premiul UNESCO KALINGA pentru popularizarea ştiinţei
Articol publicat pe 27-01-2015
Premiul Kalinga pentru popularizarea stiintei a fost creat de către UNESCO în anul 1951 după o donatie a dl Bijoyanand Patnaik, fondator şi preşedinte al Fundaţiei Kalinga Trust în India.
Premiul recompensează o persoană care s-a distins ca scriitor, editor, lector, producător de film, radio / director de program de televiziune sau prezentator, prin talentul sau de interpretare a ştiinţei şi tehnologiei pentru publicul larg. Termenul limită de depunere a dosarelor la CNR UNESCO este 3 iunie a.c. Candidaturile vor fi prezentate directorului general UNESCO, de către guvernele statelor membre, în consultare cu comisiile lor nationale.Auto-nominalizarile nu vor fi luate in considerare.
Fiecare stat membru poate desemna un singur candidat. Fiecare nominalizare trebuie să fie însoţita de o recomandare scrisă şi include cinci exemplare din următoarele documente, în limba engleză sau franceză: a. formular de nominalizare (completat in limba franceză / engleză) b. scurtă descriere a candidatului – istoric şi realizări; c. scurtă descriere a modului in care candidatul a contribuit la popularizarea ştiinţei, d. listă de lucrări de popularizare a ştiinţei e. anexe pentru sprijinirea candidaturii – acestea pot fi cărţi, CD-ROM-uri destinate publicului larg, articole de ziar, videocasete cu filme sau programe de televiziune, broşuri cu activităţi publice organizate de aplicant, expoziţii, etc (dacă nu există o traducere oficială a activităţii în engleză şi / sau franceză, este în interesul aplicantului de a furniza o explicaţie detaliată în engleză sau franceză pentru conţinutul fiecărei anexe). Premiul este acordat bienal în anul in care se desfăşoară Conferinţa Generală UNESCO. El este acordat de către Directorul General al Organizaţiei, in cadrul unei ceremonii oficiale cu ocazia Zilei Mondiale a Ştiinţei – 10 noiembrie.
Cine poate candida scriitori, editori, profesori, directorii sau producătorii radio, de programe de televiziune sau de filme care şi-au dedicat cariera interpretării ştiinţei, cercetării şi tehnologiei, pentru publicul larg solicitantul nu are nevoie de grad ştiinţific acest premiu nu recompensează o cercetare candidaţii sunt propuşi de către guvernul lor prin intermediul Comisiei Naţionale pentru UNESCO; fiecare Comisie Naţională pentru UNESCO propune un candidat la recomandarea asociaţiilor naţionale pentru ştiinţă sau a asociaţiilor naţionale ale jurnaliştilor de ştiinţă. candidaturilor trimise direct la UNESCO de către persoanele fizice nu vor fi acceptate.