Madlen Șerban, secretar general al UNESCO în România, la DC Edu
Articol publicat pe 29-11-2024
Luni, 25 noiembrie 2024, de la ora
9:00, ediția specială a emisiunii DC Edu, a avut-o ca invitată pe profesoara Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Au fost abordate teme de interes major legate de misiunea agenției specializate a Organizației Națiunilor Unite (ONU) atât la nivel global, cât și în România, precum: — Rolul UNESCO pe plan mondial; — Valorile și principiile UNESCO; — Misiunea și obiectivele Comisiei Naționale a României pentru UNESCO; — Programele, proiectele și activitățile Comisiei Naționale a României pentru UNESCO; — Parteneriatele pe care le are comisia cu instituții, școli și universități; — Proiectul Rețelei de Școli Asociate (ASPnet); — Schema de înfrăţire și realizarea de rețele între universități (UNITWIN); — Creative Cities Network; — Patrimoniul mondial UNESCO. Valori românești; — Contribuția societății civile la valorile și obiectivele UNESCO.
România are un patrimoniu cultural și natural valoros, înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
„Patrimoniul mondial UNESCO și valorile românești integrate în Patrimoniul Mondial UNESCO: Ce putem spune despre participarea românească la Patrimoniul Cultural Mondial?", a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.
Madlen Șerban a explicat că România ocupă locul 30 dintre 194 de țări în ceea ce privește numărul de înscrieri. Ea a subliniat că România poate îmbunătăți acest loc dacă își păstrează patrimonial cultural în bune condiții, de calitate. De asemenea, a menționat că este mai ușor să ajungi în top, dar mai greu să menții standardele și să demonstrezi că această calitate este păstrată pe termen lung, făcând apel la responsabilitate în acest sens.
„Așteptăm să fim prezenți și pe această listă"
Madlen Șerban a explicat că UNESCO operează cu mai multe tipuri de patrimoniu, între care cele mai cunoscute sunt patrimoniul cultural (“construit”) și cultural imaterial (cultură populară, tradiții și obiceiuri), precum și patrimoniul natural. În afară de acestea, există și patrimoniul documentar, care poate fi înscris în programul UNESCO „Memoria Lumii”. România, prin Filiala Batthyaneum a Bibliotecii Naționale, în calitate de custode, a completat dosarul depus în anul 2023 de Comisia Națională a Germaniei pentru UNESCO, cu Codex Aureus. În anul 2024 a transmis alte două candidaturi.
Valorile românești, în patrimoniul UNESCO
„Avem o serie de valori românești în patrimoniul UNESCO. Puteți menționa câteva?", a întrebat Sorin Ivan.
„Dacă vorbesc despre patrimoniul natural, Rezervațiile Biosferei Delta Dunării, Pietrosul Mare din Munții Rodnei, pădurile seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei sunt cele înscrise în Patrimoniul Mondial.
Unicitatea geodiversității României este evidențiată prin Programul Internațional UNESCO al Geoparcurilor. Geoparcul Internațional UNESCO “Țara Hațegului” și Geoparcul Internațional UNESCO “Ținutul Buzăului” sunt deja incluse în patrimonial internațional.
Dacă vorbim despre patrimoniul cultural, anul acesta, a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, care înseamnă Constantin Brâncuși în toată frumusețea lui, dar, dacă tot vorbim despre UNESCO și femei, Asociația Femeilor Gorjene și doamna Tătărăscu sunt cele care au fost la originea acestui concept și a finanțării activității care s-a finalizat cu minunatul ansamblu monumental.
Bisericile de lemn din Maramureș, bisericile pictate din Bucovina, vorbim de satele cu biserici fortificate de-a lungul Carpaților Meridionali, vorbim despre Mănăstirea Horezu, despre cetățile dacice și să nu uităm Sarmizegetusa.
Frontiera terestră a Imperiului Roman este cea care a fost, de asemenea, aprobată anul acesta, în iulie, la Comitetul Mondial al UNESCO să facă parte din Lista Patrimoniului Umanității. Este cea mai lungă frontieră terestră din lume, 1000 km, iar acum este în lucru dosarul pentru frontierele Imperiului Roman care sunt cele pe apă la care și România participă. De data aceasta este un dosar transnațional.”, a spus Madlen Șerban la emisiunea DC Edu, de pe DC News și DC News TV.
https://m.dcnews.ro/romania-pe-locul-30-in-unesco-madlen-serban-putem-sta-si-mai-bine-video_978912.html