Mărțișor - tradiție și legendă
Articol publicat pe 02-03-2020
Comisia Națională a României pentru UNESCO a organizat, în data de 2 martie 2020, evenimentul intitulat “MĂRȚIȘOR – TRADIȚIE ȘI LEGENDĂ” cu scopul de a proteja și promova tradițiile autentice legate de practicile culturale asociate zilei de 1 martie în rândul tinerei generaţii prin programe educaționale informale și de a marca această zi specială.
Manifestările s-au desfășurat începând cu ora 11.00, la sediul CNR UNESCO din str. A. Cehov nr. 8, sector 1, București, conform următorului program:
- Prezentări legate de practicile culturale asociate zilei de 1 martie, susținute de conf.univ.dr. Ioana Ruxandra Fruntelată, Facultatea de Litere, Universitatea din București și Ciprian Voicilă, Muzeul Țăranului Român.
- Vernisaj expoziție de artă fotografică ”Tradiția mărțișorului in Maramureș”, artist fotograf Ilie Tudorel. Parte componentă a proiectului cultural fotografic „Zestrea Vie Românească”, expoziţia-eveniment de la sediul CNR UNESCO îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate practicile culturale asociate zilei de 1 martie din Maramureş, unde se mai păstrează încă cele mai importante valori ale patrimoniului cultural tradiţional din România, ca un adevărat „muzeu viu” al tradiţiilor strămoşeşti. Artistul fotograf Ilie Tudorel s-a născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare. A fost prezent în 122 expoziţii de artă fotografică, din care 63 de expoziţii personale şi 59 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din Belgia, China, Polonia, Ungaria, Ucraina şi România. Această intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din străinătate, precum şi în presa online. În anul 2015, i s-a acordat „Premiul de Excelenţă” de către revista „Gazeta de Maramureş”. În anul 2019, i s-a acordat titlul de „Ambasador al turismului” pentru merite deosebite în promovarea culturii tradiţionale de către Consiliul Judeţean Maramureş. În prezent lucrează și participă la proiecte de artă fotografică in România și in străinătate.
- “Șezătoare” - Atelier de creație mărțișoare, susținut de prof.inv.primar Maria Marinca. Dumneaei se ocupă încă din anul 1985 de proiectul „Mărțișorul tradițional de Budești”, care face cunoscute publicului larg datinile şi obiceiurile din Ţara Maramureşului, prin care locuitorii satelor sărbătoresc tradiţional renaşterea naturii şi venirea primăverii. La sfârşitul iernii, din vremuri imemoriale, pe la casele maramureşenilor de pe Valea Cosăului au loc „şezători pentru făcut de mărţişoare”. În satul Budeşti „coconii” (copii) confecţionează cu dibăcie mărţişoare după un model străvechi moştenit din străbuni, sub atenta îndrumare a femeilor în floarea vârstei şi a bătrânelor. Astfel „șezătoarea” rămâne o adevărată instituţie sătească prin care dăinuie atât acest model arhaic de mărţişor cât şi obiceiurile şi tradiţiile din Ţara Maramureşului care au loc la începutul lunii martie.
La atelierul de creație mărțișoare au participat 30 de elevi insoțiți de profesorii coordonatori din instituții de invățământ partenere CNR UNESCO și anume: Colegiul Național Bilingv "George Coșbuc", Liceul Teoretic "Dante Aligieri", Colegiul German Goethe, Colegiul Național "Octav Onicescu", Școala Gimnazială Nr.3 Voluntari.
Partenerii Comisiei Naționale a României pentru UNESCO în acest proiect sunt Muzeul Național al Țăranului Român, Asociația Millenium, TVR, SRR, Trust Motors, Residence Hotels Bucharest.