Masa rotundă ”Femei în Știință: Cercetare, dezvoltare și impact societal”
Articol publicat pe 11-02-2023
Miercuri, 8 februarie, a avut loc la Institutul Francez din București, Sala Atrium, masa rotunda cu tema ”
Femei în Știință: Cercetare, dezvoltare și impact societal”.
Update materiale video disponibile: Madlen Șerban, Secretar General al CNR UNESCO, Excelența Sa, Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, Elis Isa, Corporate Affairs & Engagement Director L’ Oréal România, Raluca Țuțuianu, una dintre câștigătoarele Programului de burse L’ Oréal - UNESCO pentru Femei în Știință.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor în Știință, sărbătorită anual, pe 11 februarie, de UNESCO și ONU - Femei, din anul 2015, de la adoptarea rezoluției 70/212 de către Adunarea Generală Națiunilor Unite. Prin sărbătorirea acestei zile internaționale se dorește promovarea accesului și participarea deplină și echitabilă a femeilor și fetelor la știință.
Evenimentul a fost organizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO, Ambasada Franței, Institutul Francez din România, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Franței în România.
”Știința este studiul fenomenelor naturale, fizice și sociale; este, de asemenea, un proces de testare a ipotezelor și de tragere de concluzii, precum și o călătorie de descoperire pentru a înțelege numeroasele mistere ale lumii. Mai presus de toate, Știința trebuie să fie echitabilă, diversă și cuprinzătoare. Trebuie să se adreseze tuturor și să fie deschisă tuturor, în special femeilor. Astăzi, doar unul din trei cercetători este o femeie, potrivit celui mai recent Raport științific al UNESCO. În învățământul superior, femeile reprezintă puțin peste 35% dintre absolvenții de știință și tehnologie, potrivit Institutului de Statistică al UNESCO.
În această Zi Internațională a femeilor și fetelor în știință, repetăm acest mesaj fundamental: femeile au nevoie de știință, iar știința are nevoie de femei. Numai valorificând toate sursele de cunoaștere și toate talentele putem elibera întregul potențial al științei și putem face față provocărilor timpului nostru”, a declarat Audrey Azouley, Directoarea Generală a UNESCO.
Scopul mesei rotunde ”Femei în Știință: Cercetare, dezvoltare și impact societal” este acela de a reaminti prioritățile în domeniile cercetării, inovației, dezvoltării, de a face cunoscute rezultatele cercetării efectuate de femei, care sunt gata să-și împărtășească poveștile și experiențele profesionale. În același timp, oferă ocazia de a reflecta asupra modalităților de valorificare a rezultatelor cercetării, în contextul întrebărilor care organizează domeniile Cercetare, Inovare și Dezvoltare: Cine decide agenda cercetării? Pentru cine sunt rezultatele cercetării? Care sunt beneficiile pentru comunitate/societate?
Accesul fetelor și femeilor la educație STEM și cercetare în domeniul științelor și tehnologic oscilează statistic în ultimii 30 de ani în funcție de nivelul de educație și, respectiv, mediul de proveniență și de rezidență. Neparticiparea este mai degrabă corelată cu infrastuctura neadecvată din mediul rural și zone dezavantajate, cu situația materială precară a familiilor din care provin tinerele fete care condiționează șansa de continuare a educației secundare superioare și terțiare, de participare la scoli doctorale și la programe de cercetare, după cum arată statisticile specifice.
41% dintre absolvenții STEM sunt fete și femei (peste media Uniunii Europene), dar absoventele studiilor doctorale în științe și tehnologii (grupa de vârstă 20-29 de ani) sunt doar 0,24% din total populație ceea ce plasează România pe ultimul loc din Uniunea Europeană.
În cazul participării la programe de cercetare, inclusiv studii doctorale, poate fi adaugată și cvasiabsența serviciilor suport pentru femeia-mamă care își investește timpul în tot ceea ce este asociat creșterii copiilor.
Doar 1 din 5 persoane angajate în domenii STEM în România este femeie. De menționat însă faptul că femeile reprezintă 26,3 % din anagajații din domeniul IT&C , în condițiile în care media UE este 16,7%.
De subliniat este succesul obținut de femeile din România în crearea sau conducerea startup-urilor din domeniul tehnologic.
Dar, accesul la prima finanțare pentru cercetare sau crearea unui startup, de exemplu, nu sunt atât de problematice în general, nici pentru femei, problematică rămâne predictibilitatea resurselor necesare continuării cercetării.
O mai strânsă corelare cu nevoile comunității și aprofundarea abordările transdisciplinare, sunt argumente care este probabil să atragă resurse cu perspectivă de termen mediu pentru susținerea cercetării.
"În munca mea de comunicator în știință, mă simt uneori prinsă într-o capcană. Este important să punem reflectorul asupra reușitelor femeilor, astfel încât tinerele să fie inspirate și să aibă modele pozitive. Dar mai mult mi-aș dori ca femeile să nu trebuiască să fie mereu excepționale pentru a avea dreptul la un loc în mediul public, pentru că această condiție nu este impusă și bărbaților care sunt vizibili. Mi-aș dori să ne uităm mai puțin spre cifrele care plasează Romania în topul țărilor cu cea mai mare proporție de femei care lucrează în știință, și mai mult spre cele care arată că reprezentarea femeilor în funcții de conducere în cercetare este extrem de scăzută. Evenimente precum acesta sunt extrem de importante pentru a amplifica sensibilitatea publicului, inclusiv a femeilor, la discriminarea subtilă și implicită din domeniile STEM", a declarat Mădălina Cocea, specialist în comunicare ştiinţifică.
În încheiere, doamna Madlen Șerban, secretar general al CNR UNESCO a subliniat importanța participării și a performanței obținute de fete și femei în educația STEAM, în studiile doctorale și cercetare, cele din urmă realizate atât în domeniile științelor naturale, inginerie, dar și al științelor sociale și umaniste.
“Ceasul apocalipsei nu se va opri singur, doar cunoașterea și acțiunea umană lucidă pot reinventa ”viitorurile”, acele viitoruri responsabile și morale care NU își pot găsi echilibrul fără de participarea la decizie și la fapte a fetelor și femeilor”.
La eveniment au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, profesori universitari, trei cercetătoare beneficiare ale burselor L Oreal UNESCO, reprezentanți ai mediului de afaceri din România și Franța, cu expertiză în materie de transfer tehnologic din zona cercetării în cea a industriei, autorități specializate în acest domeniu din Franța.
Mai jos găsiți agenda detaliată a evenimentului.