Masă rotundă virtuală “La feminin în Știință și Cercetare”
Articol publicat pe 14-02-2022
Cu ocazia Zilei Internaționale a femeilor și fetelor în Știință, Comisia Națională a României a organizat vineri, 11 februarie, de la orele 11.00, masa rotundă virtuală cu tema “La feminin în Știință și Cercetare”, la care au participat, alături de echipa CNR UNESCO, cinci reprezentante ale cercetării din România, respectiv:
-
Alina Sesarman, lector, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Biologie si Geologie, Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie;
-
Dana Popescu, cercetător științific grad III (Dr. Ing.) la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor;
- Daniela Roșioru, cercetător principal Dr, Şef Laborator Biochimie şi Ecofiziologie, Departamentul de Ecologie și Biologie Marină, Institutul Național de Cercetări Marine și Dezvoltare „Grigore Antipa” din Constanța.
- Anita Ioana Vișan, cercetător, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Măgurele.
- Anca Ștefan, Manager Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”.
Participantele au abordat, punctual, prin prisma propriei experiențe, ce înseamnă să faci cercetare în România, fiecare expunând în ce constă activitatea proprie de cercetare, proiectele care le-au adus cele mai mari satisfacții, recunoaștea publică și profesională de care s-au bucurat sub formă de premii sau burse. Acestea au detaliat motivațiile care au stat la baza alegerii de a lucra într-un domeniu care este sinonim cu progresul, dar care este subfinanțat în România, avantajele (și dezavantajele) de a lucra, ca femeie, în domeniul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematici). Problematica de gen a fost dezbătută și în acest cadru, ușor informal, participantele declarând, în unanimitate, că ele personal nu au simțit niciun fel de discriminări de această natură la locul de muncă, fiind mai degrabă încurajate de reprezentanții sexului opus din mediul lor de lucru. Întâlnirea a fost convivială și promițătoare, cu intenția declarată a tuturora ca aceasta să fie începutul unei serii de reuniuni viitoare.