Măsuri ale României din sectorul cultural în contextul COVID-19
Articol publicat pe 22-04-2020
Natura și amploarea fără precedent a crizei COVID-19 ne determină să reinvestim, mai mult ca oricând, în cooperarea internațională și dialogul interguvernamental, pentru a ne uni eforturile, a ne angaja într-o reflecție împărtășită și a lua măsuri concertate pentru a integra pe deplin cultura în răspunsul socio-economic la criză. În data de 22 aprilie, UNESCO a convocat peste 90 de Miniștri ai Culturii într-o dezbatere online, pentru a-și împărtăși observațiile cu privire la impactul crizei de sănătate asupra sectorului cultural, și pentru a împărtăși strategiile derulate de statele lor. Autoritățile centrale ale României au luat o serie de măsuri pentru a sprijini sectorul cultural. Vă rugăm regăsiți mai jos o selecție a unor astfel de măsuri.
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală a lansat pe 8 aprilie 2020
platforma "Cultura în carantină", în cadrul căreia monitorizează eficient domeniul cultural în timpul crizei COVID-19. Platforma identifică atât furnizorii, cât și conținuturile culturale produse și puse în circulație în această perioadă.
Legislația adoptată în contextul pandemiei include măsuri economice și financiar-fiscale cu impact asupra sectorului cultural-creativ. De exemplu, pe lângă ajutoarele de protecție socială care se acordă pentru PFA-uri și întreprinderi individuale din sfera culturală, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe vor primi o indemnizație de sprijin egală cu 75% din salariul mediu brut pe țară.
Ministerul Culturii a lansat programul de finanțare
ACCES Online 2020, dedicat exclusiv artiștilor din sectorul privat, ca instrument de sprijin financiar pentru proiecte culturale care au capacitatea de a fi diseminate în mediul online. Proiectele depuse trebuie să fie în domeniile teatrului, muzicii, dansului, artelor vizuale și a patrimoniului imaterial. Data limită pentru transmiterea dosarului de participare este 30 aprilie 2020. Suma alocată programului ACCES Online 2020 este de 1 milion de lei.
Ministerul Culturii a demarat procedurile privind achiziția de artă contemporană în cuantum de 2 milioane de lei. Acest demers reprezintă o soluție de sprijin pentru artiștii români în contextul crizei COVID-19, dar și o investiție pe termen lung a statului român.
Instituțiile de cultură din întreaga țară își continuă activitatea în mediul online. Teatrele publice și independente difuzează înregistrări sau transmisii live ale spectacolelor și repetițiilor. Instituțiile muzicale (opere, teatre de operetă, filarmonici) difuzează înregistrări ale concertelor. Muzeele pun la dispoziția publicului tururi virtuale ale expozițiilor și obiecte de patrimoniu digitalizate. Bibliotecile oferă acces direct la arhivele digitale. Editurile oferă gratis volume în format digital (e-bookuri) sau propun campanii de reduceri substanțiale. Institutul Național al Patrimoniului a realizat o centralizare a muzeelor din România care pun la dispoziție tururi virtuale cu ajutorul realității augmentate și al imaginilor panoramice:
http://www.cimec.ro/muzee/muzee-cu-tur-virtual.html
Puteți urmări răspunsul UNESCO la situația de criză COVID-19 în domeniul Cultural
aici.