Modelează viitorul! - Inteligența artificială, Imprimarea 3D, Robotică
Articol publicat pe 23-04-2024
„Modelează viitorul!” a fost invitația lansată de 3DUTECH la evenimentul din 19 Aprilie, organizat pentru pasionații de tehnologie și inovație, oferind ocazia explorării noilor direcții și provocări aduse de Inteligența Artificială, Imprimarea 3D și Robotică în diferite domenii ale societății.
3DUTECH reprezintă o platformă pentru tinerii pasionați de noile tehnologii și competențe digitale relevante. Programul vizează să ofere tinerilor o experiență educativă și interactivă. Scopul său principal este să le stimuleze gândirea critică, să le încurajeze creativitatea și să le dezvolte abilitățile necesare realității actuale dominată de tehnologie.
Evenimentul a avut ca scop să prezinte modul în care tehnologiile emergente ne modelează deja viitorul și cum ne putem adapta la o lume care se transformă rapid.
Acest eveniment a fost punctul de întâlnire al unor experți și inovatori remarcabili din domeniul inteligenței artificiale (AI), imprimării 3D, roboticii și competențelor digitale.
„AI, 3D Printing și Robotica nu sunt doar tendințe trecătoare, ci sunt aici să rămână… Ne dorim să facilităm discuții valoroase între tineri și experți, să încurajăm inovația și să echipăm generația viitoare cu cunoștințele și skill-urile necesare pentru a face față provocărilor și oportunităților de mâine”, a afirmat Irinuca Văduva, Coordonator 3DUTECH.
Speakeri în cadrul evenimentului au fost:
Adrian ȘIȘMAN – Fondator si CEO la Addman Prototyping / Asistent Politehnica București. A împărtășit experiența despre
Programul REXUS - Proiect Ecrida la care a participat.
Ecrida este un proiect în cadrul Programului REXUS care a avut ca scop studiul printării 3D folosind polimerizarea cu rășini UV într-un mediu cu gravitație scăzută. Experimentul s-a realizat în 2022 prin amplasarea echipamentelor în interiorul unei rachete RX29 (alături de alte proiecte din alte țări) și care a fost lansată în spațiu din orașul Kiruna.
Kiruna este cel mai Nordic oras din Suedia, oraș unde se afla Centru Spatial Esrange, Institutul de Fizică Spațială si Universitatea tehnica Lulea – Departamentul Stiințelor Spațiale.
Răzvan ISAC – Area Sales Manager, SEE, Universal Robots A/S
A prezentat Coboti sau Robotii colaborativi care sunt roboti destinați interacțiunii directe cu omul. Respectiv, față de roboți industriali tradiționali care sunt izolați de om coboții funcționează într-un spațiu comun alături de oameni.
Dragoș COSTEA – Head of Computer Vision & Research Engineer, Humans.ai
A vorbit despre platforma Humans care are ca scop să facă Inteligența artificială să lucreze pentru oameni. Un hub pentru a învăța cum inteligența artificială transformă industriile cu aplicații inteligente și innovative, create pentru a livra soluții transparente, echitabile și etice. – Recomandarea UNESCO privind Etica Inteligenței Artificiale.
Participanții au avut deasemenea posibilitatea de a participa la sesiuni interactive de Q&A și de a descoperi echipamentele la 3DUTECH Tech Expo.
CNR – UNESCO a participat la eveniment informând anterior desemnările UNESCO cu privire la organizarea acestuia, având în vedere prioritatea acordată de UNESCO și România dobândirii competenței cheie STEM, o competență a cărei adaptare la dinamica tehnologică este imperativă.