MOST – UNESCO: Științe sociale și pandemia COVID-19
Articol publicat pe 27-09-2021
La 12 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial răspândirea infecției cu COVID-19 drept „pandemie”, adică o epidemie larg răspândită la scară globală. Într-adevăr, în timp ce primele cazuri cunoscute au avut loc în provincia Wuhan, China, în decembrie 2019, întreaga lume a fost afectată în cursul anului 2020.
Științele vieții s-au mobilizat în mod evident la nivel global pentru a înțelege și a lupta împotriva virusului și o mare parte de cercetări în științe sociale au fost, de asemenea, efectuate în multe țări din întreaga lume începând cu 2019. Prin urmare, Președinția franceză a Biroului Comitetului Interguvernamental UNESCO - Management of Social Transformations (MOST) își propune să organizeze un colocviu și să exploreze perspectiva mai largă a științelor sociale asupra pandemiei la aproape doi ani de la începutul acesteia.
Conferința va fi organizată pe patru subteme, de la viața corpului uman la instituțiile statului și globalizare. Diferitele niveluri ale realității sociale vor fi luate în considerare în mod dialectic și nedeterminist, acordând prioritate observațiilor directe și datelor de primă mână. În plus, va fi luat în considerare locul femeii în fiecare dintre cele patru subteme ca axă transversală. Un atelier specific va fi dedicat rolului femeilor în conservarea patrimoniului material și imaterial în vremuri de pandemie.
Detalii și înscriere
aici.