Multilingvismul pe Internet
Articol publicat pe 28-01-2015
„Limbile sunt cele mai bune vehiculele ale înţelegerii reciproce şi a toleranţei. Respectarea tuturor limbilor este un factor cheie pentru asigurarea coexistenţei paşnice, fără excepţie, a tuturor societăţilor şi a tuturor membrilor acestora”, a declarat Irina Bokova, Directorul General al UNESCO, cu ocazia Zilei Internaţionale a Limbii Materne. Acest eveniment a fost creat pentru a promova diversitatea lingvistică si culturală. Limbile sunt instrumente puternice pentru conservarea şi dezvoltarea culturii.
Noile tehnologii de informare şi comunicatii (TIC) pot servi nu numai pentru a încuraja diversitatea lingvistică şi a educaţiei multilingve, dar şi pentru a sensibiliza tradiţiile lingvistice şi culturale în întreaga lume, precum şi pentru a inspira solidaritate bazată pe înţelegere reciprocă, toleranţă şi dialog. Astăzi, mai puţin de o sută de limbi sunt reprezentate în lumea digitală. Prezenţa în spaţiul virtual este insuficientă, având în vedere importanţa crescută a accesului la educaţie şi informare, precum şi la construirea de societăţi bazate pe cunoaştere.
În vederea promovării multilingvismului pe Internet, UNESCO încurajează: dezvoltarea de politici lingvistice cuprinzătoare pentru promovarea diversităţii lingvistice şi facilitarea accesului la Internet; crearea şi difuzarea de conţinut în limbile locale; accesul la resurse multilingvistice digitale pe Internet; utilizarea tehnologiilor de informare şi comunicatii pentru conservarea limbilor; cooperarea cu alte organizaţii internaţionale şi profesionale pentru stabilirea de politici, reglementări, recomandări tehnice şi cele mai bune practici referitoare la resursele multilingvismului, a aplicaţiilor şi, inclusiv, a inovaţiilor în informatizarea limbii.