Muzeul Virtual al Culturii Romilor
Articol publicat pe 10-04-2023
Comisia Națională a României pentru UNESCO continuă promovarea activităților dedicate cunoașterii și înțelegerii specificului culturii și tradițiilor minorităților etnice din România. Toleranța, respectul și conviețuirea fără discriminări nu pot fi imaginate în afara cunoașterii și înțelegerii diversității.
La sfărșitul Săptămânii Romilor, ne face plăcere să vă prezentăm o inițiativă unică și prețioasă.
Doamna Delia Grigore, etnolog, profesoară, scriitoare și activistă pentru drepturile rromilor, a coordonat și realizat împreună cu Asociația Centrul Rromilor ”Amare Rromentza”, a cărei președintă este, ”Muzeul virtual al culturii romilor”. Acesta a fost realizat, ca acțiune și rezultat distinct, în cadrul proiectului „Putem mai mult împreună”.
”Muzeul virtual al culturii romilor, unicul de această anvergură din lume, este o călătorie prin memoria culturală a romilor din România, în același timp, bibliotecă, cinematecă, pinacotecă, dar mai ales invitație la retrăirea istoriei prin ochii culturii romilor.
Drumul muzeului străbate opt spații virtuale: arhetipul romano și rădăcinile sale, sclavia romilor în țarile române, începuturile mișcării romilor în perioada interbelică, Holocaustul romilor din România și ideologia autohtonă eugenistă, asimilarea romilor în regimul socialist, romii ca minoritate națională, rasismul anti-rom și viziunea romilor pentru viitor.
Muzeul culturii rromilor reprezintă piatra de temelie a memoriei culturale rrome și cheia de boltă a reconstrucției identitare moderne a etnotipului reformat și a națiunii non-teritoriale transfrontaliere romani.”
Pentru mai multe detalii vă invităm să folosiți acest link https://romanomuseum.com/