Noi voluntari Naturweit în România
Articol publicat pe 29-03-2021
Comisia Națională a României pentru UNESCO este încântată să anunțe că primăvara a sosit și cu 3 noi voluntari Naturweit, care vor petrece următoarele 6 luni lucrând la Geoparcurile Internaționale UNESCO și aspirante din România.
În parteneriat cu Comisia Germană pentru UNESCO, am lansat în toamna anului trecut în România programul internațional de voluntariat Naturweit, prin care tineri germani cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani desfășoară stagii de voluntariat în domeniul științelor naturale.
Noah Jost (22 de ani) tocmai a finalizat cu succes un stagiu de 6 luni la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea. Noii veniți Laura Krampfert (22), Nora Stahl (24) și Ferdinand Ewerth (19), sunt găzduiți de Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, care gestionează Programul pentru Geoparcuri UNESCO din România.
Laura va lucra la București pe probleme referitoare la cele 2 noi Geoparcuri aspirante din România, Ținutul Buzăului și Oltenia de sub Munte. Nora și Ferdinand vor avea sediul în Hațeg, activând pentru Geoparcul Internațional UNESCO ”Țara Hațegului”, singurul Geoparc UNESCO din România în acest moment.
Să auzim direct de la noii noștri voluntari care le sunt profilul, experiența, aspirațiile, hobby-urile, precum și ce i-a motivat să vină în România.
Nora Stahl
Numele meu este Nora și voi petrece următoarele șase luni în Hațeg, voi colabora cu Geoparcul Global UNESCO din Țara Hațegului. După ce mi-am terminat studiile de Licență în Geografie vara trecută, iau acum o pauză de la Master pentru a face voluntariat și ceva practic. În timpul studiilor de geografie, am învățat multe despre natură, societate și despre cum avem un impact asupra mediului. Acum aș dori să iau măsuri sub forma de a face proiecte aici la Geoparc.
În timp ce studiam la Dresda, am făcut parte din Orchestra Universității, cântând la fagot și organizând concertele ca membru al Consiliului. Pe lângă aceasta, sunt activă și politic în mișcarea pentru justiția climatică.
A fi voluntar face parte din viața mea de câțiva ani. În timpul verii, de obicei, am făcut parte dintr-o tabără de lucru internațională, ca participant, iar ultimele două ori ca și coordonator. În aceste tabere, interacționam cu oameni din întreaga lume și lucram la proiecte în comunitățile în care trăiam pe durata taberei. De exemplu, am participat la construirea zidurilor de piatră uscată într-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din Austria, la lucrări de conservare a naturii în Australia sau la construirea unei iurte din resurse naturale în Germania. Deci, a fost evident pentru mine să petrec mai mult timp în viața mea facând voluntariat - și iată-mă voluntar Naturweit în Hațeg.
Aici, în România, sunt foarte interesată să aflu mai multe despre Geoparc și Rețeaua Geoparcurilor, să mă implic în proiecte cu voluntarii din Hațeg și, de asemenea, să experimentez natura prin drumeții, camping sau alpinism. Sunt deja foarte impresionată de impactul pozitiv pe care Geoparcul îl are asupra comunităților de aici.
Ferdinand Ewerth
Numele meu este Ferdinand și sunt voluntar Naturweit la Geoparcul Dinozaurilor ”Țara Hațegului” din România. Am 19 ani și tocmai am terminat liceul în vara anului 2020. În timpul liber jucam hochei pe câmp și luam lecții de canto. De asemenea, îmi place să joc șah și să citesc, ceea ce m-a ajutat cu adevărat să trec prin pandemie.
Foarte devreme, am știut că vreau să-mi iau un an liber după școală, să fac toate lucrurile pe care mi le-am dorit dintotdeauna, dar nu am avut timp din cauza studiilor. Mereu mi-am dorit să lucrez ca voluntar într-o țară străină, să mă scufund într-o altă cultură, să învăț o nouă limbă, să cunosc oameni diferiți și interesanți și să-mi extind orizontul în general.
În timpul verii, lucrez de obicei ca instructor de sporturi nautice pe o insulă germană din Marea Nordului numită „Amrum”. În timp ce eu predau windsurfing, unii dintre colegii mei fac tururi profesionale cu ghid prin Marea Wadden, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Am avut ocazia să mă alătur acestor tururi de câteva ori și am fost fascinat de fiecare dată de biodiversitate, dar și de importanța unor astfel de situri naturale.
Atunci când am aflat despre Kulturweit, am fost, prin urmare, interesat în mod deosebit de programul Naturweit și am fost foarte încântat când mi s-a oferit un loc la un Geoparc românesc. Pe lângă faptul că am citit multe despre România și Geoparc, nu aveam nicio idee realistă la ce să mă aștept când veneam la Hațeg.
Acum, după ce am fost aici timp de cinci zile și datorită COVID, este dificil să am deja așteptări concrete cu privire la cele șase luni, dar cu siguranță vreau să particip la proiectele existente ale Geoparcului și, dacă este posibil, să creez și un proiect durabil pentru Geoparc eu însumi. De asemenea, vreau să învăț limba română, să mă conectez cu ceilalți voluntari români ai Geoparcului și să formez prietenii de durată.
Bunicul meu fiind magician profesionist în anii mai tineri, am început să practic și să fac magie de la vârsta de 13 ani. Această pasiune a mea m-a condus mai adânc în descoperirea psihologiei din spatele atenției și a direcției greșite și a stat la baza unui interes mai profund dezvoltat către psihologie, comportamentul uman și comunicarea nonverbală.
După experiența mea de voluntariat în România vreau să studiez Psihologie în Olanda. Am aplicat deja la Amsterdam și Groningen și în prezent aștept răspunsurile lor, țineți-mi pumnii!
Laura Krampfert
Numele meu este Laura Krampfert, am 22 de ani și m-am născut în Oberkirch, Germania. Acesta este un orășel din partea de sud a Germaniei, situat în Pădurea Neagră. Acolo am locuit până am absolvit liceul. În 2017 m-am mutat la Karlsruhe, Germania și am absolvit studiile de licență în ”Protecția împotriva Radiațiilor” în 2020.
În timpul studiilor și, de asemenea, după absolvire, am lucrat la o companie care este responsabilă pentru demontarea instalațiilor nucleare scoase din funcțiune și condiționarea deșeurilor radioactive. În februarie 2020 am avut ocazia să fac un stagiu la Autoritatea pentru Siguranță Nucleară și Radiologică din Helsinki, Finlanda. Acum, îmi fac munca de voluntariat la Forumul Global al Geoparcurilor UNESCO, în București, România și voi rămâne până în august 2021.
Așteptările mele cu privire la voluntariat sunt să învăț multe despre geoparcurile românești, să vizitez unele dintre ele, să mă conectez cu localnicii și să găsesc o zonă de interes în care să pot juca un rol. În timpul petrecut în România, îmi doresc să călătoresc prin țară, să cunosc cultura românească, locuri noi, feluri de mâncare, muzică, să obțin o mulțime de idei noi și să mă distrez. Datorită pasiunii mele pentru gătit și a încerca rețete noi, aș dori să învăț cum se prepară mâncărurile românești și apoi să le recreez singură. Pe lângă gătit, îmi place să cânt la pian, să citesc și să fac yoga și meditații. Domeniul meu de interes este, de asemenea, să mă educ în viața durabilă și în problemele legate de schimbările climatice, cum ar fi transportul public și industria alimentară.