Numire românească în Consiliul Geoparcurilor Globale UNESCO
Articol publicat pe 04-08-2020
Programul Geoparcurilor Globale este unul dintre programele principale ale sectorului Științe Naturale din cadrul UNESCO.
Geoparcurile Globale UNESCO sunt zone geografice unice, unificate, unde siturile și peisajele cu semnificație geologică internațională sunt gestionate printr-un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă. Abordarea de jos în sus a combinării conservării cu dezvoltarea durabilă, implicând în același timp comunități locale, devine din ce în ce mai populară. În prezent, există 161 de Geoparcuri Globale UNESCO în 44 de țări.
Consiliul Geoparcurilor Globale UNESCO este responsabil de evaluarea revalidărilor Geoparcurilor existente și de evaluarea noilor nominalizări de Geoparcuri. Acesta decide dacă noile cereri ar trebui înaintate Consiliului Executiv al UNESCO pentru aprobare. În plus, are un rol cheie de consiliere pentru Directorul - General UNESCO în ceea ce privește strategia, planificarea și implementarea programului Geoparcurilor Globale UNESCO.
Consiliul este format din 12 membri votanți, toți experți de înalt calibru aleși pentru experiența lor, calificări științifice sau profesionale. Aceștia sunt numiți de Directorul - General UNESCO, la recomandarea Rețelei Geoparcurilor Globale (GGN) și a Statelor Membre.
La începutul acestui an, a fost lansat un apel spre a invita nominalizări pentru șase noi candidați la Consiliul Geoparcurilor Globale UNESCO, în locul experților al căror mandat expiră. Avem plăcerea de a anunța că dintre numeroșii aplicanți, domnul Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Țara Hațegului, a fost selectat să ocupe unul dintre locurile din Consiliul Geoparcurilor Globale pentru un mandat de patru ani, între septembrie 2020 și septembrie 2024.
Domnul Alexandru Andrășanu este Profesor Asociat la Universitatea din București, pionier în dezvoltarea geoconservării și a geoparcurilor din România. A fost implicat în crearea diferitelor structuri educaţionale și de formare, programe și evenimente culturale, precum și în gestionarea a peste 40 de proiecte naţionale și internaţionale. Din 2009, coordonează programul de Master ”Geobiologie Aplicată în Conservarea Patrimoniului Natural și Cultural”, în cadrul Universităţii din București. Este co-fondator și director al Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, iniţiator al proiectului Geoparcului ,,Ţinuturile Buzăului”, coordonator al Forumului Geoparcurilor (Tradiții Creative Doru Frolu) și îndrumător pentru alte iniţiative privind geoparcurile din România, Danemarca, Bulgaria și Macedonia de Nord. Este membru al comitetului de coordonare al Reţelei Europene de Geoparcuri, membru al comitetului consultativ al Reţelei Globale de Geoparcuri și expert UNESCO pentru geoparcuri internaţionale, cu misiuni în China, Franţa, Grecia, Maroc, Belgia, Japonia, Indonezia, Italia, Nicaragua.