Omagiu culturii române
Articol publicat pe 14-01-2023
Sub semnul constelației eminesciene, în fiecare an, pe 15 ianuarie, România sărbătorește Ziua Culturii Naționale. Comisia Națională a României pentru UNESCO transmite salutul său respectuos, profunda apreciere și recunoștință tuturor celor care sunt creatorii si slujitorii culturii române.
”Cultura are o structură prin excelență socială. Ea nu se poate transmite genetic, ci prin învățare și interacțiunea cu ceilalți. CNR UNESCO sprijină învățarea vizibilă, autentică și transformativă, care generează achiziții de învățare capabile să elimine barierele de consum cultural, acea învățare care favorizează alegerea culturii în defavoarea divertismentului. Mesajul nostru pentru anul 2023, adresat cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, include invitația de a ne uni efeorturile pentru a pune în aplicare o prioritate din agenda UNESCO, respectiv educația prin cultură și arte. Să o facem structurat și sistemic, echitabil și de calitate. În egală măsură, în acest an ne reamintim că la nivel mondial, acum 20 de ani, statele membre UNESCO au adoptat Convenția pentru Salvgardarea patrimonioului cultural imaterial. Este despre identitatea noastră, despre a fi, despre tradiție și datini, despre obiceiuri și meșteșuguri. Mai mult ca oricând, în anul 2023, ziua culturii naționale înseamnă cunoașterea și promovarea identității naționale, deopotrivă cu recunoașterea diversității culturale, a multiculturalității”, a declarat cu acest prilej Madlen Șerban, Secretarul general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO
15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu a fost declarată, în anul 2010, de către Parlamentul României, Ziua Culturii Naţionale. Având în vedere elementele culturale comune, autoritățile din Republica Moldova au decis să celebreze Ziua Culturii Naționale tot la aceasta dată.