Participarea CNR UNESCO la Centenarul Institutului de Cooperare Intelectuală
Articol publicat pe 16-09-2024
Comisia Națională a României pentru UNESCO a participat în data de 13 septembrie 2024, la sediul UNESCO din Paris, la conferința internațională intitulată: „Celebrarea unui secol de cooperare intelectuală internațională: de la moștenire la acțiuni viitoare”, dedicată aniversării a 100 de ani de la crearea Institutului Internațional de Cooperare Intelectuală (IICI), precursor al UNESCO. Evenimentul a fost organizat la inițiativa ambasadoarei României la UNESCO, doamna Simona-Mirela Miculescu, care ocupă și funcția de președinte al celei de a 42-a sesiuni Conferinței generale a UNESCO, în parteneriat cu Delegațiile Permanente ale Franței, Japoniei, Monaco și României pe lângă UNESCO, cu Secretariatul UNESCO, precum și cu Universitatea Politehnică din București și cu Asociația Culturală “Patrimoniu pentru Viitor”.
În cadrul conferinției au fost organizate două paneluri tematice. Primul a explorat diversele aspecte ale activității IICI, precum și situația actuală a patrimoniului documentar al institutului. Cel de-al doilea panel, moderat de domnul Alexandre Navarro, Secretarul General al Comisiei Franției pentru UNESCO a fost dedicat explorării acțiunilor viitoare, care trebuie întreprinse pentru a consolida mecanismele de cooperare intelectuală.
Reprezentantul CNR UNESCO, Codrin Tăut, expert subcomisia cultură, a prezentat seria de evenimente organizate de Comisia Română, în ultimii 4 ani, vizând restituirea contribuțiilor românești la cooperarea culturală internațională, precum și ultima publicație intitulată
Romanian Contributions to International Intellectual Cooperation: Historical and Diplomatic Landmarks parte a acestui program. În cadrul discuțiilor alături de ceilalți participanți la masa rotundă, moderat de domnul Alexandre Navarro, Secretarul General al Comisiei Franției pentru UNESCO, respectiv Prof. Ana Maria Cetto, Prof. Amal El Fallah Seghrouchni, Prof Gloria Origgi și Ernesto Montéquin, reprezentatul CNR UNESCO a explorat scenarii de viitor pentru consolidarea cooperării intelectuale la nivel național, regional și global.
CNR UNESCO mulțumește domnului Prof. Univ Mircea Duțu, director al Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane, care a fost un partner constant al acestui proiect, precum și tuturor persoanelor care, de-a lungul timpului au participat la mesele rotunde sau la publicații coordonate de Comisie pe această temă.
Detaliile suplimentare privind programul Conferinței internaționale pot fi găsite
aici.
Comunicatul Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO poate fi citit în documentul alăturat.