Cooperarea cu instituții publice, academice, organizații inter – guvernamentale, organizații non – guvernamentale din statele gazdă trupelor militare staționate este unul dintre obiectivele principale ale forțelor armate ale Statelor Unite ale Americii. Dobândirea și actualizarea cunoștințelor și abilităților prin oportunități de învățare formale și informale este esențială pentru abordarea provocărilor globale din ce în ce mai complexe. Seminarul multinațional militar desfășurat la București în perioada 8 – 10 septembrie 2015 a fost menit a servi drept catalizator în această privință. Țările partenere participante au fost invitate să își împărtășească experiențele, să discute tactici și tehnici militare, civil – militare și să dezvolte relații de lucru.
Organizatorul seminarului a fost echipa de operațiuni civile a pușcașilor marini din cadrul exercițiului Black Sea Rotational Force, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale din România. Principalele teme de discuție ale evenimentului au fost coordonarea militară – civilă și parteneriatul cu operațiunile NATO. Membrii audienței au fost oficiali din cadrul unităților CIMIC din regiunea balcanică.
Unul dintre punctele de interes din cadrul activităților civile derulate de Infanteria Marină Americană îl reprezintă recunoașterea și protecția structurilor non-combatante, precum siturile de patrimoniu, monumentele, arhivele. Comisia Națională a României pentru UNESCO a participat la acest seminar, prin expert Iris Constantin, cu o prezentare despre răspunsul UNESCO la situațiile de criză și tranziție, care acoperă atât conflictele armate, cât și dezastrele naturale. Misiunea UNESCO în acest domeniu este axată pe consolidarea capacităților și dezvoltarea umană, contribuind astfel la ameliorarea și reconstrucția situațiilor post-conflict/ post-dezastru în domeniile educației, științelor, culturii și comunicării, în strânsă coordonare cu întregul sistem de răspuns al Organizației Națiunilor Unite și al altor organizații care urmăresc obiective similare.