„PASIUNE ȘI PROGRES – FEMEI CARE INSPIRĂ DOMENIILE STEM”, EVENIMENT AL ASOCIAȚIEI AFIST, DESFĂȘURAT SUB PATRONAJUL COMISIEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI PENTRU UNESCO
Articol publicat pe 28-11-2024
Pe 27 noiembrie, în sala de bal a Camerei de Comerț și industrie a României, a avut loc un eveniment aniversar organizat de
Asociația Femeilor în Inginerie, Știință și Tehnologie , care a marcat și Ziua Națională a Cercetătorului și Proiectantului, sărbătorită în fiecare an la data de 19 noiembrie. Data a fost aleasă pentru această sărbătoare, în semn de omagiu pentru savantul american de origine română George Emil Palade, născut pe 19 noiembrie 1912 și laureat al Premiului Nobel pentru medicină în anul 1974.
AFIST - Asociația Femeilor în Inginerie, Știință și Tehnologie este o organizație non-guvernamentală al cărei scop este promovarea și susținerea femeilor din domeniile tehnice, dar mai ales creșterea acestor domenii extrem de importante pentru societate.
Evenimentul AFIST din acest an s-a desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și în parteneriat cu cu EIT Health Innovators Community, aducând în prim-plan tema „Pasiune și Progres - Femei care inspiră domeniile STEM”.
STEM este un acronim pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică, domenii în care accentul este pus pe inovare, rezolvarea problemelor și gândirea critică. Majoritatea lucrătorilor STEM folosesc calculatoare și alte tehnologii în activitatea lor de zi cu zi și, de asemenea, mulți dintre ei utilizează științele pentru a testa ipoteze și teorii.
UNESCO atrage atenția că, în ciuda faptului că numărul fetelor care frecventează școala este în creștere, acestea nu au întotdeauna aceleași oportunități ca băieții de a finaliza și de a beneficia de o educație la alegerea lor. Multe fete și femei sunt oprite de prejudecăți, norme sociale și așteptări nerealiste, care influențează calitatea educației pe care o primesc și materiile pe care le studiază. Toate acestea au condus la o lume în care fetele și femeile sunt subreprezentate, în special în educația în domeniul STEM - femeile reprezentând doar 35% din absolvenții STEM, cifră neschimbată în ultimii zece ani. În consecință, fetele și femeile nu ajung să îmbrățișeze cariere în domeniile STEM. Disparitatea de gen este alarmantă, în condițiile în care progresul tehnologic și digitalizarea transformă, pe zi ce trece, specificul locurilor de muncă și specializările pe care acestea le necesită. De aceea, UNESCO acordă o atenție deosebită acestei probleme, prin cercetare, politici și activități de consolidare a capacităților și ca parte a eforturilor sale de a promova emanciparea fetelor și femeilor prin educație.
Evenimentul „Pasiune și Progres - Femei care inspiră domeniile STEM” s-a bucurat de prezența doamnei secretar general al Comisiei Naționale pentru UNESCO, Madlen Șerban, care a subliniat în discursul său, rolul important al femeilor, în prezent, acestea reprezentând jumătate din populația planetei în toate domeniile și, de aceea, existând necesitatea sporirii accesului acestora la educația în domeniul STEM. Madlen Șerban a subliniat susținerea de care este bine să se bucure toate organizațiile non-guvernamentale, mai cu seamă cele care au în vedere în activitățile lor obiectivele de dezvoltare durabilă și promovarea fetelor și femeilor în toate domeniile de activitate și a felicitat activitatea AFIST și proiectul AFIST „Educație de gen și STEM în România”. Proiectul a fost selectat în cadrul inițiativei UNESCO Veneția și Huawei Technologies: „Revitalizarea Educației STEM pentru a echipa următoarele generații cu Competență STEM. " Realizat în colaborare cu UNESCO Veneția, Huawei, Școala Internațională Germană Hermann Oberth și Institutul de Leadership Digital, proiectul are ca scop remodelarea educației STEM în România, punând accent pe incluziunea de gen. În cadrul proiectului, au fost lansate două
sondaje online, acestea urmărind înțelegerea factorilor care influențează deciziile fetelor și femeilor de a urma studiile și carierele STEM. Rezultatele acestor studii sunt considerate în cadrul proiectului, un pas esențial în eforturile de cercetare, putând contribui la conturarea viitorului educației STEM în România și la obiective globale precum
#SDG4 (Educație de calitate),
#SDG5 (Egalitate de gen) și
#SDG9 (Inovație și infrastructură), inspirând următoarea generație de inovatori.
Alături de Madlen Șerban, la evenimentul AFIST au fost prezente și Gabriela Leu – reprezentanta subcomisiei Științe a CNR-UNESCO și Anca Roxana Constantin - subcomisia Programe interdisciplinare, subcomisie care acordă atenție sectorului de activitate fete-femei, prioritate a strategiei UNESCO de până în 2030.
În cadrul evenimentului a fost prezentat și un mesaj video din partea doamnei Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO și, în prezent, Președintă a celei de-a 42-a Conferințe Generale a acestei organizații specializate a Națiunilor Unite.
Prima parte a evenimentului, a continuat cu prezentarea programelor asociației AFIST și a membrilor și voluntarilor activi ai organizației și a inițiativelor inovative ale acestora.
Publicul prezent la eveniment a putut cunoaște, apoi, câteva „femei care inspiră domeniile STEM”, invitatele evenimentului, care au vorbit despre activitatea lor și despre începuturile carierelor în domeniul STEM. Printre acestea s-au numărat Alexandra Cernian - conferențiar universitar și cofondator Recycllux, Livia Sima – cercetător la Institutul de Biochimie al Academiei Române, Steliana Moraru – Președinte Board Carierista. Ultima parte a intâlnirii a fost dedicată vocilor tinere din domeniul STEM.