Patrimoniul imaterial în atenția admnistrației locale din mediul rural
Articol publicat pe 06-02-2023
Comisia Națională a României pentru UNESCO, împreună cu Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial au fost invitatele de onoare ale celei mai importante reuniuni a administrației locale din mediul rural, Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (ACoR). Benefiicind de prezența a peste 500 de primari din toate colțurile țării, la ediția de anul acesta (5-8 februarie 2023) au fost propuse pentru dezbatere, în premieră, și aspecte care țin de promovarea patrimoniului cultural imaterial din România.
Doamna Madlen Șerban, Secretar General al CNR UNESCO a transmis celor prezenți că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului imatarial, invitând comunitățiile locale să fie mai active în promovarea tradițiilor proprii. În acest sens, doamna Șerban a reiterat invitația ca până la data de 25 februarie fiecare comună să transmită ACoR activitatea pe care o găsește a fi reprezentativă pentru cultura traduițională locală, fie prin fotografii sau scurte filme video, astfel încât să putem realiza o mai bună comunicare a ceea ce suntem, facem și vom transmite generațiilor care ne urmează.
O invitație specială a fost transmisă comunelor din
Geoparcurile UNESCO Țara Hațegului și
Ținutul Buzăului, comunelor din Geoparcurile aspirante
Oltenia de sub munte și
Carpaterra, precum și
partenerilor instituționali ai CNR UNESCO. Coordonatorul comisiei cultură din cadrul CNR UNESCO, domnul Codrin Tăut, a prezentat activitatea CNR UNESCO de promovare a patrimoniului imaterial din România, înscris în lista Organizației, respectiv:
Harta desemnărilor UNESCO și
publicația consacrată subiectului. În plus, a fost semnalat și
Registrul Național al Institutului Național al Patrimoniului care poate oferi referințe relevante în documentarea și comunicarea activităților din comunitățile rurale.
Doamna Prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu Păsărin, președinta
Comisiei națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, a
prezentat principalele măsuri care se iau în țara noastră pentru cercetarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. De asemenea, domnia sa a subliniat importanța programului
Tezaure umane vii, adresând celor prezenți îndemnul de a se implica mai mult în susținerea acestui program național.
Conducerea Asociației Comunelor din România a răsplătit activitatea celor două Comisii cu o distincție simbolică, dar cu multiple semnificații, Ordinul ”Dinu Săraru” .