Pentru o agendă privind egalitatea de gen 2017 – 2020
Articol publicat pe 08-12-2016
Miercuri 7 decembrie a avut loc la sediul CNR UNESCO dezbaterea “Pentru o agendă privind egalitatea de gen 2017 – 2020”, eveniment organizat în contextul aniversării a 60 de ani de la aderarea României la UNESCO. Egalitatea de gen reprezintă una dintre cele 2 priorităţi globale ale UNESCO (alături de Africa). În cadrul dezbaterii şi-au exprimat opiniile reprezentanți instituționali și ai societății civile, organizații neguvernamentale, experți pe problematici legate de egalitatea de gen.
Agenda discuţiilor:
- Prezentare CNR UNESCO Gender equality – prioritate globală a UNESCO, Laura Ana – expert CNR UNESCO
- Educația și Egalitatea de Gen, Laura Grunberg, Prof. Univ. Facultatea de Sociologie, Universitatea București
- Violența de gen – Sclavia modernă, Aurora Martin, Consilier Superior, Agenția Națională pentru Egalitatea de Gen
- Contextul național vs. Contextul european, Roxana Dumitrache, activistă feministă
- Participarea echilibrată a femeilor și bărbaților în procesul decizional, Gabriela Crețu, Senator, Parlamentul României
- Dialog pentru trasarea principalelor direcții pentru o Agendă a Egalității de Gen în România 2017-2020. Alături de persoanele menţionate anterior, au luat parte la discuţie Ana Ungheanu, Christine Cioboată, Teodora Nastac, Tudorina Mihai şi Carmen Radu – Asociaţia FRONT, Virginia Oţel şi Carmen Micu – Professional Women’s Network, Roxana Marinescu – Societatea de Analize Feministe ANA, Liliana Pagu – Asociaţia Femeilor din România.
Scopul întâlnirii a fost acela de a identifica posibilitățile de îmbunătățire a modului în care problematica egalității de gen este percepută și abordată în România. Iniţiatorul şi moderatorul dezbaterii a fost Laura Ana, expert CNR UNESCO.
La nivel internaţional, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie se desfășoară campania 16 Days of Activism against Gender-Based Violance Campaign, inițiată de Women’s Global Leadership Institute și susținută de UN Women.