Porţi deschise la Comisia Naţională a României pentru UNESCO
Articol publicat pe 29-11-2016
În urma cu 60 de ani, mai exact pe 27 iulie 1956, România devenea stat membru al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură – UNESCO – al cărei principal obiectiv stipulat în actul constitutiv este acela de a dezvolta solidaritatea morală și intelectuală a omenirii, drept mijloc de consolidare a păcii mondiale. Această dată a marcat un important pas pentru România, întrucât i se recunoștea participarea la efortul de evoluție în sferele educației, științei și culturii în cadrul comunității internaționale. Aderarea la UNESCO a fost succedată de înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO – CNR UNESCO – parte din arhitectura constituțională a Organizației ce acționează pentru a asigura legătura între organele guvernamentale și non-guvernamentale în materie de educație, știință, cultură, comunicare, pe de o parte, și activitatea organizației UNESCO, pe de altă parte. Primul Secretar General al CNR UNESCO, in 1957, a fost marele critic, istoric literar, poet și filosof Tudor Vianu.
Pentru a celebra această aniversare, Comisia Națională a României pentru UNESCO organizează în perioada 29 noiembrie – 14 decembrie 2016 proiectul «Porți deschise la CNR UNESCO», proiect în cadrul căruia se vor desfășura următoarele evenimente:
– 29 noiembrie, ora 11.00: Evenimentul “UNESCO și partenerii în an aniversar. Diversitate și dialog intercultural în sistemul UNESCO.” Co-organizatori: Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României.
– 29 noiembrie – 9 decembrie, 10.00 – 16.00: Expoziția pictorului și restauratorului Mihail Gavril, intitulată „Arhipelagul UNESCO din România”, expoziție alcătuită din picturi monumentale formate din panouri pictate, ce are în centrul său tematic prezentarea unor obiective din patrimoniului românesc din cadrul UNESCO: bisericile fortificate din Transilvania, bisericile din Moldova, bisericile de lemn din Maramureș, Mănăstirea Horezu, Sighișoara și Delta Dunării.
Mihail Gavril este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, absolvent atât al secției de pictură, Universitatea de Artă din București (1996, clasa maestrului Teodor Moraru), cât și al secției de artă monumentală (1998, clasa maestrului Ion Grigore). Are peste 40 de expoziții personale în străinătate și în România și a participat la peste 70 de expoziții de grup, tabere de creație și stagii de documentare în străinătate. Expoziții permanente: Château de Melamar (Normandie), Casino Sinaia (Cabinet Regina Maria), Art Gallery – Atilești. Lucrările sale se regăsesc în colecții publice și particulare din Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Israel, Japonia, Luxemburg, România, Spania, Suedia, SUA, etc. Lucrări de artă monumentală (frescă, sgrafitto, mozaic) în Liege (Belgia), Tulcea, Târgoviște, Suceava, Antilești.
– 7 decembrie, ora 10.00: Dezbatere “Pentru o agendă privind egalitatea de gen 2017 – 2020”. Egalitatea de gen reprezintă una dintre cele 2 priorităţi globale ale UNESCO. La nivel internaţional, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie se desfășoară campania 16 Days of Activism against Gender-Based Violance Campaign, inițiată de Women’s Global Leadership Institute și susținută de UN Women. În cadrul dezbaterii își vor exprima opiniile reprezentanți instituționali și ai societății civile, organizații neguvernamentale, experți pe problematici legate de egalitatea de gen. Scopul acestui demers este acela de a identifica principalele obiective ce trebuie atinse în următoarea perioadă pentru a reduce discrepanțele și decalajele existente în România.
– 7 decembrie, ora 12.00: Forumul Geoparcurilor din România. Co-organizator: Universitatea București.
– 8 decembrie, ora 12.00: Conferința Națională “Patrimoniul natural al României”
– 12 – 15 decembrie, 10.00 – 16.00: Expoziția fotografică “Culorile Deltei Dunării”, autor Helmut Ignat, va prezenta imagini reprezentative din Delta Dunării, aceasta fiind înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în lista Rezervațiilor Biosferei UNESCO.
Helmut Ignat este fotograf National Geographic România și National Geographic Traveller, din 2009, cu numeroase articole pe subiecte internaționale (Antarctica, Masai Mara, Venetia, Thailanda, Singapore, Croaziera pe Mediterana) și locale (Delta Dunării, Parcul Natural Vacărești, Parcul Herăstrău), cu expoziții, Delta Dunării la Muzeul Țăranului, Antarctica – Dincolo de capătul lumii (TIF Cluj), Delta Dunării și mica „deltă” a Bucureștiului (Paris, Institutul Cultural Român), Parcul Natural Vacărești (Piața Universității, Palatul Parlamentului, Parcul “Ioan Cuza », Art Safari) și fotografii apărute în publicații internaționale (The Guardian, Nature, Abitare, Magazyne Polska, etc).
– In data de 15 decembrie va avea loc “Gala România – UNESCO: 60 de ani”, în cadrul căreia se va lansa publicația “România – UNESCO: 60 de ani”, care va conține o prezentare a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și a principalelor momente din activitatea acesteia în cei 60 ani de la aderare, precum și o ceremonie de înmânare a unor trofee și diplome de excelență unor personalități marcante care au contribuit esențial la dezvoltarea și promovarea valorilor în plan educațional, cultural, științific. Evenimentul aniversar va fi completat de un moment artistic susținut de Cvartetul Cameratei Regale și de un dineu la care vor participa personalități marcante din viața publică precum și colaboratori care sprijină activitatea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Iulia Jugănaru – Coordonator "Porţi deschise la CNR UNESCO"