Portretul Regelui Carol I și vernisarea expoziției „Dunărea sacră și împărăteascăˮ
Articol publicat pe 04-12-2019
Miercuri, 4 decembrie 2019, la sediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, s-a desfășurat întâlnirea membrilor Federației Române a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, întâlnire care a avut pe ordinea de zi:
- Ziua Drepturilor Omului – zi instituită de Adunarea Generală a ONU în memoria zilei de 10 decembrie 1948 când a fost adoptată Declarația Universală a Drepturilor Omului;
- 25 de ani de la înființarea primului club UNESCO din România: Clubul România – UNESCO;
- Prezentarea publică a Portretului Regelui Carol I, operă realizată de pictorul Mihai Potcoavă, pentru a fi dăruită Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, în conacul căruia viitorul rege a petrecut prima noapte pe teritoriul țării;
- Vernisarea expoziției „Dunărea sacră și împărăteascăˮ, aparținând pictorului Mihai Potcoavă și denumită astfel în memoria reputatului istoric Nicolae Petrescu, membru al Clubului România – UNESCO, care a folosit sintagma ca titlu al neuitatelor sale conferințe privind istoria Dunării.
În cadrul prelegerii referitoare la primul punct al ordinei de zi, dna. Virginia Meheș, președinte Federația Română a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, s-a referit la campania Consiliului Europei pentru tineret și drepturile omului în mediul online: NO HATE – FĂRĂ URĂ și la manualul – BOOKMARKS pentru combaterea discursului instigator la ură în mediul online prin educația pentru drepturile omului.
Consiliul Europei percepe discursul instigator la ură ca pe o amenințare la principiile democrației și ale drepturilor omului. Campania Fără Ură încurajează respectul pentru libertatea de exprimare și urmărește dezvoltarea răspunsurilor alternative la discursul instigator la ură și tranformarea internetului într-un spațiu mai sigur pentru toți. Cuvintele instigatoare la ură pot duce la adevărate fapte de violență și astfel de infracțiuni se fac deja vinovate de pierderea mult prea multor vieți. Educația este singura soluție, pe termen lung, pentru prevenirea și denunțarea acestui discurs.
In abordarea aceluiași subiect al Drepturilor Omului, dna. dr. Elena Preda, președinte Clubul România UNESCO, a făcut o trecere în revistă a evoluției privind drepturile omului pornind de la Magna Charta Libertatum 1215-1225, Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii – 1776, Declarația Universală a drepturilor Omului – 1948, ajungând la concluzia că: drepturile omului există, declarații universale la care suntem parte există, oameni care le cunosc și încearcă să le introducă în viața cotidiană există – aici s-a referit la o serie întreagă de filozofi, sociologi, mari economiști, reformatori - și totuși, ca și conceptul de pace, problematica drepturilor omului revine în prim plan mereu și mereu, mai ales în situații de criză, în condiții istorice și geografice diferite, depinzând de direcția de dezvoltare socială, economică, politică sau culturală a fiecărei țări.
Dna. Daniela Popescu, președinte Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, făcând referire la Declarația Universală a Drepturilor Omului a concluzionat: ”Să nu uităm totuși că suntem privilegiații care se bucură în cea mai mare măsură de avantajele acestui document și că este de datoria noastră să ducem mai departe tradiția păcii și a bunei înțelegeri. Împreună, oameni, instituții, federații, țări trebuie să milităm pentru respectarea principiilor fundamentale caracteristice demnității umane. UNESCO este prin definiție un organ reprezentativ care promovează drepturile omului prin activități desfășurate în trei domenii cheie: educație, știință și cultură.”
În calitate de moderator al întregii acțiuni și de fondator al Clubului România UNESCO, de la a cărui constituire au trecut 25 de ani, dna. Mihaela Varga, secretar general al Federației Române a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, însoțită de o întreagă arhivă - documente și fotografii, a făcut o retrospectivă a celor mai minunați 25 de ani din activitatea Clubului România UNESCO. Personalități de seamă din diferite domenii de activitate care au activat de-a lungul timpului în cadrul clubului au fost elogiate. Prin intervențiile câtorva membri - Mihaela Ionescu, Lena Stanca, Liliana Radu, Mioara Trandafir, Eugenia Antonescu și Elena Preda - actualul președinte al clubului, s-a completat istoria acestui club și s-au conturat acțiunile ce urmează a fi desfășurate.
Dna Mihaela Varga, expert în artă, a prezentat expoziția Dunărea sacră și împărătească, deschisă la sediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO din str. Cehov nr.8, a pictorului Mihai Potcoavă. Expoziția a fost denumită astfel în memoria domnului Nicolae Petrescu, reputat istoric și membru al Clubului România - UNESCO, care a folosit sintagma ca titlu a nenumăratelor și neuitatelor sale conferințe pe această temă.
În cadrul expoziției, un loc aparte l-a ocupat Portretul Regelui Carol I, operă realizată de pictorul Mihai Potcoavă, membru UAP București din 1997, portretist cu expoziții personale și de grup în țară și în străinătate. Pornind de la datele istorice potrivit cărora viitorul rege al României Carol I a petrecut prima noapte de pe teritoriul României în conacul Muzeului Golești, acest tablou a fost dăruit Muzeului Golești pentu a fi expus în cadrul acestuia. Prezent la eveniment, domnul Iustin Dejanu, directorul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, a primit cu emoție tabloul, conștient fiind de valoarea acestuia și încărcătura istorică pe care o reprezintă.
Actrița Doina Ghițescu, membră a Clubului România UNESCO, ne-a încântat cu intervențiile sale privind activitatea clubului și poeziile recitate cu mult talent.
Virginia Meheș
Președinte FRACU