Predare-primire mandat ”Delegat de tineret la Națiunile Unite”
Articol publicat pe 27-06-2024
În cadrul Programului ”Delegat de tineret la Națiunile Unite”, inaugurat în România în 2006 și coordonat în prezent de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe a avut loc astăzi, 27 iunie 2024, la sediul Guvernului României - Sala Transilvania, ceremonia de predare-primire a mandatului delegaților de tineret la Organizația Națiunilor Unite (ONU).
La ceremonie, au fost invitate să prezinte activitățile naționale și internaționale de tineret, oficialități ale instituțiilor care asigură reprezentarea, comunicarea și colaborarea României cu Organizația Națiunilor Unite, printre care reprezentanți ai Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și UNICEF.
Programul ”Delegat de tineret la Națiunile Unite” are drept scop implicarea tinerilor cu potențial, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, în activitățile celui mai important for decizional global și de a-i mobiliza în acțiunile desfășurate în beneficiul tineretului din țară. Delegații de tineret pentru Națiunile Unite au misiunea, la nivel național, de a populariza activitatea Națiunilor Unite și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în rândul tinerilor și de a participa la acțiuni, evenimente, dezbateri publice și întâlniri la nivel înalt pentru a reprezenta interesele tinerilor și perspectiva acestora.
La nivel internațional, pe durata mandatului lor, tinerii delegați au rolul ca în cadrul deplasărilor pe care le întreprind, să transmită poziția României cu privire la politicile și direcțiile pentru tineret, să dezvolte relații de colaborare cu delegați și reprezentanți ONU ai altor state membre, în vederea schimbului de idei și bune practici, organizării unor evenimente comune, precum și pentru a susține inițiative, în acord cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite.
Pentru UNESCO, tineretul este un grup prioritar, creativitatea, inovația și capacitatea tinerilor de a produce schimbări în lume, de a fi lideri și parteneri esențiali în acțiunile pentru combaterea inegalităților, dezvoltarea durabilă și construirea păcii, fiind recunoscute și promovate în cadrul organizației. Pentru a susține participarea și implicarea tinerilor în viața socială și în procesele decizionale, începând din 1999, la fiecare doi ani, UNESCO le oferă tinerilor spațiul necesar pentru a dialoga între ei și cu UNESCO și pentru a-și împărtăși entuziasmul și creativitatea, în cadrul Forumului Tinerilor. Evenimentul este o ocazie unică pentru tineri de a-și prezenta nu numai provocările, ci și ideile și soluțiile în fața statelor membre, în timpul Conferinței Generale, cel mai înalt organism decizional al UNESCO.
Pentru promovarea obiectivelor și recomandărilor UNESCO, Comisia Națională a României pentru UNESCO
susține participarea tinerilor la acest forum, promovând și subliniind de altfel, în mod constant, rolul tinerilor în educație, cultură și științe și asigurând continuu comunicarea recomandărilor UNESCO și promovarea priorităților UNESCO în rândul tineretului din România: educația pentru dezvoltare durabilă, importanța și rolul fetelor și al femeilor în științe, egalitatea de șanse, educația incluzivă, educația culturală și artistică, diversitatea culturală etc.
La finalul ceremoniei, foștii delegați pentru Națiunile Unite, Anamaria Lăzăruc și Alexandru Drăghia, au prezentat realizările și experiențele pe care le-au avut în perioada mandatului lor și au predat mandatul noilor delegați, tinerii Patricia Nae și Alexandru-Arthur Stark, în aplauzele celor prezenți.
Procesul de selecție al noilor delegați pentru Națiunile Unite a avut loc în luna mai, din comisia de selecție făcând parte și un reprezentant al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.