Premiul UNESCO pentru educația fetelor și femeilor - Prelungire termen depunere candidaturi
Articol publicat pe 19-05-2023
Comisia Naţională a României pentru UNESCO anunță prelungirea până la data de 4 iunie 2023, ora 24.00 CET, a termenului de depunere a candidaturilor pentru Premiul UNESCO pentru educația fetelor și femeilor.
Premiul, cu o valoare de 50.000 de dolari, a fost inițiat în anul 2015 pentru a recompensa practicile deosebite (proiecte/programe) ale persoanelor fizice și juridice care promovează educația fetelor și femeilor
Aprobat de Consiliul Executiv al UNESCO la cea de-a 197-a sesiune și lansat în 2016 cu sprijinul guvernului Republicii Populare Chineze, Premiul acordă câte 50.000 USD fiecăruia dintre cei doi laureați pentru a-și continua activitatea. Premiul contribuie la două Obiective de Dezvoltare Durabilă: „Asigurarea unei educații incluzive și echitabile de calitate și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți” (Obiectivul 4) și „Atingerea egalității de gen și sporirea puterilor femeilor și fetelor” (Obiectivul 5).
Un juriu internațional independent format din cinci experți va evalua nominalizările statelor membre sub aspectul potențialului de impact, inovației și sustenabilității proiectului. Pe baza recomandărilor juriului, Directorul General al UNESCO va anunța laureații.
Nominalizările vor fi luate în considerare numai dacă proiectul/programul:
- funcționează deja de cel puțin doi ani;
- are un accent clar pe promovarea educației fetelor și femeilor și promovarea egalității de gen în și prin educație și contribuie la unul sau mai multe dintre cele cinci domenii prioritare ale Premiului:
- Participare: Sprijinirea fetelor la tranziția de la învățământul primar la învățământul secundar inferior și la finalizarea învățământului de bază complet;
- Alfabetizare: Sprijinirea fetelor adolescente și a tinerelor femei să dobândească abilități de alfabetizare;
- Mediu: susținerea creării unui mediu de predare-învățare sigur și adaptat la gen;
- Profesori: implicarea profesorilor în a fi agenți ai schimbării cu atitudini și practici de predare adaptate la gen;
- Aptitudini: Sprijinirea fetelor și femeilor pentru dobândirea cunoștințelor/abilităților pentru viață și muncă;
- demonstrează că acesta poate fi reproductibil, scalabil și/sau poate oferi un potențial semnificativ de învățare pentru inițiativele din alte contexte.
Depunerea candidaturilor
Este necesară completarea unui formular care se găsește
aici. După completarea documentului, acesta se transmite la Comisia Națională a României pentru UNESCO:
office@cnr-unesco.ro.
Față de termenul anunțat de UNESCO pentru validarea înscrierilor pe platfoma online, respectiv 4 iunie 2023, ora 24.00 (CET), data limită pentru înregistrarea dosarului la CNR UNESCO pentru analiză și nominalizare este 29 mai 2023, ora 14.00.
Informații suplimentare pot fi găsite
aici.