Prima instituție din România care implementează programul Naturweit - Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea
Articol publicat pe 18-11-2020
În parteneriat cu Comisia Germaniei pentru UNESCO, am lansat în această toamnă în România programul internațional de voluntariat
Naturweit, prin care tineri germani cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani desfășoară stagii de voluntariat, între 6 și 12 luni, la instituții din domeniul științelor naturale.
ICEM Tulcea este instituție publică cu profil științific și cultural, sub autoritatea Consiliului Județean Tulcea, ce are ca scop cercetarea fundamentală și aplicativă în vederea protejării și valorificării științifice, educative, culturale și turistice a patrimoniului natural și cultural, cu precădere a celui nord-dobrogean.
Gavrilă Simion a fost istoric, arheolog și muzeograf. În cei 45 de ani de activitate la conducerea ICEM Tulcea, a înființat secții, a înzestrat muzeele cu colecții specifice, a organizat și coordonat 11 șantiere arheologice în județul Tulcea, a făcut muncă de cercetare și descoperiri valoroase privind patrimoniul arheologic, a organizat simpozioane și sesiuni științifice, a dezvoltat biblioteca și a coordonat publicații științifice, a redactat studii și articole de specialitate. Aflați mai multe despre Gavrilă Simion de la
Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea și fostul
Institut de Memorie Culturala CIMEC.
Principalele direcții de cercetare - dezvoltare și valorificare cultural - educativă ale instituției sunt:
- arheologia, istoria veche și medievală, istoria modernă și contemporană;
- artele plastice și decorative;
- etnografia și arta populară;
- biologia (botanică, entomologie, malacologie, ihtiologie, ornitologie, mamalogie), ecologia, pedologia;
- tehnologii de conservare și restaurare a patrimoniului.
Centrele muzeale componente ale ICEM Tulcea sunt Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Muzeul de Artă și Casa Avramide – Casa Colecțiilor).
Expozițiile de bază ale muzeelor, precum și cele temporare, subliniază cele mai semnificative aspecte specifice județului Tulcea, în special, și Dobrogei, în general. Se pot efectua vizite și lecții tematice, vizionări de filme documentare, concursuri pe teme din aria curriculară, precum și evenimente organizate cu prilejul unor date importante pentru istoria locală și națională sau care evidențiază direcțiile actuale în conservarea și protecția mediului și a patrimoniului cultural în general.
Componenta de cercetare oferă material informativ cu caracter științific sau de popularizare, atât solicitanților din sectorul public, cât și acelora din mediul privat. Prin intermediul experților săi, ICEM Tulcea poate furniza solicitanților rapoarte de expertiză pentru diverse bunuri culturale.
Laboratorul de Restaurare – Conservare, înființat în anul 1993, este specializat pe metal, ceramică, textile, carte veche şi legătorie, lemn, icoane și taxidermie.
Biblioteca curentă numără peste 50.000 de volume, între care cărți vechi și rare, colecții de periodice romanești și publicații externe. Baza de date poate fi accesată
online.
Rămâneți aproape pentru a-l cunoaște pe voluntarul german găzduit pentru 6 luni de ICEM Tulcea!