”Profesorii – Inima Relansării Educației”. Ziua Mondială a Profesorilor 2021.
Articol publicat pe 04-10-2021
Comisia Națională a României pentru UNESCO vă invită la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Profesorilor 2021, în colaborare cu catedra UNESCO „Inginerie pentru Societate” din cadrul Universității Politehnica din București.
Activitatea face parte dintr-o serie de manifestări organizate de Catedra UNESCO UPB in cadrul Zilelor UNESCO la Universitatea Politehnica din București. Agenda este disponibilă mai jos.
Îndemnăm toți organizatorii de evenimente dedicate acestei aniversări să împărtășească inițiativele lor. Comisia Națională a României pentru UNESCO le va difuza astfel încât să acordăm zilei profesorilor omagiul care i se cuvine în întreaga comunitate UNESCO din cele 193 de țări membre.
La nivel internațional, UNESCO, împreună cu Organizația Internațională a Muncii (ILO), UNICEF, Education International și numeroși parteneri, va găzdui în perioada 4 - 8 octombrie 2021 o serie de evenimente online cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorilor (5 octombrie), pentru a împărtăși concluziile celor mai recente cercetări cu privire la problemele cheie care afectează profesia de profesor și pentru a face schimb de bune practici din întreaga lume.
Mai jos găsiți conceptul și afișul pentru această ediție a Zilei Mondiale a Profesorilor. Programul complet al evenimentelor și alte materiale de comunicare, sunt disponibile pe site-ul Zilei Mondiale a Profesorilor 2021
https://en.unesco.org/commemorations/worldteachersday
Data de 5 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Profesorilor de către UNESCO, Organizația Internațională a Muncii (ILO) și alți parteneri pentru a marca aniversarea adoptării Recomandării ILO/UNESCO din 1966 privind statutul profesorilor, drepturile și responsabilitățile acestora, precum și standardele pentru formarea inițială, dezvoltarea profesională continuă, recrutarea, angajarea și condițiile de predare și învățare. De asemenea, aceasta conține
numeroase recomandări pentru participarea profesorilor la luarea deciziilor educaționale prin dialog social și negociere cu autoritățile din domeniu.
Pe lângă aceasta, Ziua Mondială a Profesorilor marchează și adoptarea, în 1997, a Recomandării UNESCO privind statutul personalului didactic din învățământul superior, care stabilește drepturile și responsabilitățile personalului didactic din învățământul superior, precum și orientările ILO privind promovarea muncii decente pentru personalul din educația timpurie, adoptate în 2014.
Adoptarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, în special a Obiectivului de dezvoltare durabilă 4 (ODD 4) privind educația și a cadrului de acțiune Educație 2030, confirmă în continuare rolul esențial al cadrelor didactice în realizarea Agendei Educație 2030.
https://en.unesco.org/themes/education2030-sdg4
Documente