Programul de burse MAB pentru tinerii cercetători, ediția 2023
Articol publicat pe 03-03-2023
UNESCO a lansat programul de burse MAB pentru tinerii cercetători care desfășoară cercetări interdisciplinare în conformitate cu Programul UNESCO Omul și Biosfera (MAB Young Scientist Awards).
Solicitanții sunt încurajați să ia în considerare prioritățile Planului de acțiune de la Lima și să identifice în aplicațiile lor modul în care cercetarea lor contribuie la acțiunile legate de cercetare ale acestuia și la obiectivele de dezvoltare durabilă.
Premiile MAB Young Scientists vizează tinerii cercetători care desfășoară cercetare interdisciplinară în acord cu programul Omul și Biosfera (MAB) al UNESCO. Se acordă prioritate proiectelor derulate în rezervațiile biosferei.
Până în 2025, implementarea Programului MAB UNESCO este ghidată de Strategia MAB și Planul de acțiune de la Lima pentru Programul MAB al UNESCO.
Anul trecut, UNESCO și Principatul Monaco au ajuns la un acord pentru cinci premii suplimentare pentru studiile axate pe problemele marine, insulare și de coastă în rezervațiile biosferei în 2023.
Obiectivele programului MAB Young Scientists Award sunt următoarele:
- să încurajeze tinerii oameni de știință, în special cei din țările în curs de dezvoltare, să utilizeze siturile și rezervațiile biosferei în cercetarea lor;
- să încurajeze tinerii oameni de știință care folosesc deja astfel de situri să efectueze studii comparative din/cu alte situri din sau în afara propriei țări;
- să promoveze schimbul de informații și experiență între noile generații de oameni de știință;
- să implice tinerii oameni de știință în implementarea Planului de la Lima;
- să sporească gradul de conștientizare în rândul tinerilor oameni de știință cu privire la rolul cercetării în implementarea ODD-urilor – în special atunci când este realizată în rezervațiile biosferei.
Criterii
- Pentru a fi eligibile, cererile de candidatură trebuie avizate de către Comitetul Național MAB al solicitantului, care poate aviza doar două cereri pe an, de la solicitanții care nu au vârsta mai mare de 35 de ani.
- Aplicațiile trebuie să conțină informații foarte concise despre cercetarea lor în domeniile vizate, pentru a evita duplicările și finanțarea unor proiecte deja realizate.
- Se acordă prioritate proiectelor interdisciplinare desfășurate în rezervațiile biosferei desemnate în cadrul Programului Omul și Biosfera sau într-o potențială biorezervație.
- Solicitanții din țările dezvoltate sunt eligibili pentru premii numai în mod excepțional sau dacă lucrează în parteneriat comun cu țările în curs de dezvoltare.
- Premiile sunt stabilite la maximum 5.000 USD pentru fiecare premiant.
- Cercetarea susținută de un premiu ar trebui finalizată în termen de doi ani.
- Candidații trebuie să fie de acord să trimită rapoarte ale cercetării finanțate prin premii la Secretariatul MAB din Paris și la Comitetul MAB național și să fie de acord cu publicarea rezultatelor cercetărilor lor.
- Cheltuielile de călătorie nu sunt acoperite de aceste premii.
Candidații sunt invitați să-și trimită aplicațiile înainte de data de 31 martie 2023 la adresa
mab.awards@unesco.org, precum și la
m.prchalova@unesco.org. Toate cererile de candidatură trebuie să fie vizate și semnate de Comitetul MAB din România.