Programul GLOBAL ETHICS
Articol publicat pe 02-02-2015
Programul “GLOBAL ETHICS: SAVE THE PLANET EARTH” este o iniţiativă propusă de Federaţia Mondială a Cluburilor, Centrelor si Asociaţiilor pentru UNESCO, mentorii acesteia fiind Profesorul EIJI HATTORI si George On Christophides, presedinti ai Federaţiei Mondiale.
Federaţia Mondială a Cluburilor, Centrelor si Asociaţiilor pentru UNESCO vizează prin Global Ethics, stabilirea unei punţi de legătură între opinia publică si politicile publice, organizând activităţi care influenţează guvernele si societăţile în eliminarea riscurilor actuale si viitoare, ce pot provoca tensiuni suplimentare în civilizaţiile din întreaga lume. Acest program îsi doreste promovarea unui nou cadru privind etica la nivel global, cadru bazat pe valorile drepturilor omului, problemele emergente culturale, stiintifice, sociale, economice si de mediu. Prin această conferintă globală, Federatia Mondială îsi propune în aceeasi măsură adoptarea unei rezolutii propuse Organizatiei Natiunilor Unite pentru constituirea „Zilei internationale a eticii globale”, care să-si orienteze o atentie deosebită asupra rezultatului conceptului principal al proiectului „Salvati planeta Pământ”.
Programul “GLOBAL ETHICS: SAVE THE PLANET EARTH” îsi propune pe termen lung identificarea unor modalităti de implementare a unor modificări si remodelări ale sistemului global la nivel economic, social, ecologic. Un viitor sigur si prosper poate fi asigurat prin acordarea unei atentii deosebite educatiei, respectului fată de natură sau fată de drepturile omului. De asemenea, programul se doreste a fi un promotor în trezirea sentimentului de solidaritate si cooperare între diferite civilizatii, în încurajarea schimbului si interactiunii la nivel global, pentru a asigura mobilizarea oamenilor si constientizarea importantei respectării eticii globale. Această mobilizare este necesară pentru generatiile viitoare, care ar avea posibilitatea de a trăi în armonie.
Prin acest program se doreste promovarea culturii păcii, comunicarea si întelegerea globală prin stabilirea unor valori etice si consolidarea relationării la nivel mondial, pentru o mai bună gestionare a transformărilor culturale, sociale, economice, si de mediu.
Obiectivele programului:
– Crearea unui forum global transnational si interguvernamental cu privire la aspecte ale problemelor etice, sociale si de mediu.
– Mobilizarea academicienilor, specialistilor, oamenilor interesati din sectorul guvernamental si non-guvernamental în dezvoltarea unei retele ce poate facilita schimbul de informatii, perspective si experientă.
– Încurajarea organizatiilor non-guvernamentale si a institutiilor politice internationale în sustinerea de noi modalităti de dezvoltare durabilă la nivel global.
Prin acest program privind etica globală, se reactionează la eforturile UNESCO privind promovarea eticii în stiintă si tehnologie, dezvoltării durabile, promovarea unei culturi a păcii si a non-violentei. De asemenea, acest program îsi doreste să răspundă transformărilor ce se produc în sectoarele economic, social si de mediu, prin consolidarea sistemelor nationale într-o retea de promovare a eticii la nivel global.
Proiectul MOMENTUL MAGELLAN
Federatia Română a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO prin ALUMNUS CLUB în colaborare cu Fundatia Spandugino si CNR UNESCO îsi propune să aducă o contributie românească prin proiectul MOMENTUL MAGELLAN. Această initiativă are ca scop lansarea unui demers creator prin punerea în valoare a patrimoniului cultural-stiintific european. De asemenea, proiectul îsi propune aducerea la aceeasi masă de discutii actori relevanti din sfera academică, a institutelor stiintifice, culturale, sectorul guvernamental si non-guvernamental.
Proiectul are ca obiectiv general constientizarea si promovarea importantei dialogului intercultural, a schimbului de bune practici între toti reprezentantii mentionati anterior în ceea ce priveste patrimoniul cultural-stiintific. El se înscrie în demersul mai larg de aducere laolaltă a culturilor europene, prin stimularea participării active, mai ales a tinerilor, la schimbul de experienţe, precum si la punerea în comun a valorilor patrimoniale europene. MOMENTUL MAGELLAN se naste printr-o conjugare armonioasă dintre stiintă, cultură si educatie punându-se accent pe moralitatea realitătii si pe etica veritabilă, universal acceptate.
Proiectul MOMENTUL MAGELLAN, ce se va derula pe parcursul a patru ani (2012-2016), reprezintă contribuţia românească la PROGRAMUL GLOBAL ETHICS – iniţiat de Federaţia Mondială a Asociaţiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO, si are ca scop lansarea unui demers creator prin punerea în valoare a patrimoniului cultural-stiintific national si european. De asemenea, proiectul îsi propune aducerea la aceeasi masă de discutii a unor actori relevanti din sfera academică, a institutelor stiinţifice, culturale, a sectorului guvernamental si non-guvernamental. MOMENTUL MAGELLAN se naste printr-o conjugare armonioasă dintre stiintă, cultură si educatie, punându-se accent pe moralitatea realitătii si pe etica veritabilă, universal acceptate.
“Grupul de initiativă MOMENTUL MAGELLAN” este reprezentat de ALUMNUS CLUB pentru UNESCO si FUNDAŢIA SPANDUGINO, grup ce lansează proiectul ca o majoră contributie românească la programul GLOBAL ETHICS.
Acest proiect ce se va derula pe parcursul a 4 ani (2012-2016) are ca scop lansarea unui demers creator prin punerea în valoare a patrimoniului stiintific si cultural national si european. De asemenea, proiectul îsi propune aducerea la aceeasi masă de discuţii a actorilor relevanţi din sfera academică, a institutelor stiinţifice, culturale, din sectorul guvernamental si non-guvernamental, cu scopul promovării dialogului intercultural si a schimbului de bune practici. Acest program îsi doreste să răspundă la transformările ce se produc în sectoarele economic, social, cultural si de mediu prin consolidarea sistemelor nationale într-o retea de promovare a eticii.
Continuitatea acestui demers se va concretiza în formarea “Grupului de lucru MOMENTUL MAGELLAN” reprezentat de personalităti ale lumii stiintei, educatiei si culturii, ce vor contribui la punerea în practică a tuturor ideilor rezultate din studiile efectuate la nivel individual, dar si la nivel de cercetare în colectiv la nivel national si international.
Marile personalităti care îsi vor prezenta opera stiintifică în cadrul evenimentelor organizate sub egida proiectului MOMENTUL MAGELLAN vor deveni mentori pentru tinerii care îsi doresc să urmeze drumul cercetării. Proiectul beneficiază de sustinerea companiei EIT – Forum Auto (Importator Volvo în România), primul partener initiator al “Grupului de sustinere MOMENTUL MAGELLAN”.
Rămânând pe înalta treaptă a laureatilor premiului Nobel în medicină, proiectul MOMENTUL MAGELLAN înglobează si o aniversare UNESCO: George Emil Palade – 100 de ani de la nasterea marelui om de stiintă.
UNESCO participă din anul 1956 la comemorările evenimentelor istorice si aniversările personalităţilor eminente celebrate de către Statele Membre si membrii asociaţi, în scopul de a contribui la promovarea cooperării internaţionale, a păcii si strângerea relaţiilor dintre popoare. Ele trebuie să fie semicentenare, centenare sau multiplu de centenar si să facă referiri la personalităţi de valoare universală. Aniversările UNESCO contribuie an de an la îmbogăţirea reciprocă a culturilor si ajută la promovarea înţelegerii internaţionale, oferind o vizibilitate la nivel mondial. George Emil Palade a fost distins cu Premiul Nobel în anul 1974. El a dezvoltat tehnici moderne de studiere a structurilor celulare, a descoperit ribozomului, reticulului endoplasmatic si a explicat mecanismul de secreţie a proteinei. Palade poate fi considerat părintele biologiei celulare moderne. Celebrarea acestei aniversări este importantă din punct de vedere al stiinţei de bază, având în vedere faptul că Emil Palade a fost descris în anul 1974 ca „cel mai influent biolog celular”, o oportunitate pentru cresterea gradului de constientizare publică asupra stiinţei, conform cu mandatul UNESCO.
În cadrul acestui parteneriat al Grupului de Initiativă între Club ALUMNUS pentru UNESCO si Fundatia Spandugino, sărbătorirea împlinirii a 100 de ani de la nasterea marelui savant, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, se va concretiza la data de 18 noiembrie a.c. printr-un eveniment ce încearcă să releve puntea de legătură dintre diferitele fatete ale culturii si să privească marea cultură universală drept o manifestare si o expresie unitară.
Fundatia Spandugino si Editura Spandugino au înlesnit întregirea portretului omului de stiintă Palade prin aparitia volumului Centenar George Emil Palade (1912 – 2008) – Crestomatie de familie. Evenimentul va beneficia de prezenta muzicianei recunoscute international Elizabeth Sombart, cea care a fost profund marcată de descoperirea culturii românesti, prin întâlnirea cu marele ei mentor – Sergiu Celibidache.
Evenimentul se doreste a fi materializarea abordării propuse de către Fundatia Spandugino împreună cu Editura Spandugino: reunirea marilor reperele ale culturii universale, într-un demers de recuperare a memoriei si a diversitătii culturale.