Propunere de infiintare la Bucuresti a unui institut UNESCO in domeniul fizicii
Articol publicat pe 28-01-2015
Tinand seama de o serie de evolutii favorabile, anume:
*cresterea vizibilitatii fizicii romanesti
*intensificarea legaturilor cercetatorilor romani cu centre prestigioase din lume, printre care ICTP-Trieste, singurul institut UNESCO in domeniul fizicii din lume
*aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si rolul proeminent jucat de Romania in Europa Centrala si de Est
*interesul UNESCO si al UE de a promova dezvoltarea durabila prin sprijinirea domeniilor stiintifice de mare interes, cum ar fi energiile regenerabile sau nanostiintele,
s-a considerat oportuna infiintarea unui institut UNESCO in domeniul fizicii si domeniilor conexe la Bucuresti-Magurele, fiind organizat similar cu ICTP (International Centre for Theoretical Physics) – Trieste, Italia.
Motivatia propunerii se bazeaza pe urmatoarele elemente:
*interesul ICTP-Trieste de a dezvolta o filiala / un centru asociat in Romania, care sa preia o parte dintre activitatile sale; acest interes s-a manifestat inca de acum cativa ani, printr-o scrisoare trimisa (in 2006) de Prof. Sreenivasan, directorul ICTP, d-lui acad. Horia Scutaru, seful Sectiei de Stiinte Fizice al Academiei Romane
*interesul Romaniei de a creste vizibilitatea stiintei romanesti si implicarea cercetatorilor romani in proiecte internationale. Este profitabil, pentru Romania, sa raspunda interesului aratat de ICTP in crearea unui institut similar la Bucuresti; acesta ar fi al doilea institut UNESCO de fizica din lume;
*interesul CEI (institutie regionala cu sediul la Trieste, avand foarte stranse legaturi cu ICTP) de a facilita schimburile stiintifice intre tari UE si non-UE .
*interesul UNESCO de a mentine un institut propriu intr-un oras cu specific cultural unic, cu contributii temeinice in dezvoltarea educatiei, stiintei si culturii.
Activitatile ICPB ar fi similare celor ale ICTP-Trieste, anume: cercetare stiintifica; training; diseminare.
*Cercetarea stiintifica ar fi dezvoltata atat de personalul permanent al ICPB, dar mai ales de vizitatori, sositi in stagii de lucru de durata medie (3-6 luni) sau lunga (1-2 ani). Se va urmari o productie stiintifica consistenta, prin publicarea de articole si monografii stiintifice, care sa dea vizibilitate internationala Centrului.
*Training-ul (activitatile educationale) vor fi orientate in special in beneficiul tinerilor cercetatori din tari in curs de dezvoltare, mai ales din cele mai defavorizate (least developed countries). Acestea vor fi cursuri in domenii de baza ale fizicii, oferite de personalul roman al Centrului si de invitati straini, unor grupe de (10) studenti, cu durata de un an academic, dupa modelul in uz la ICTP
*Diseminarea va consta in principal in organizarea de vorkshop-uri, conferinte, scoli de vara; de asemenea in organizarea de conferinte pentru publicul larg, in activitati care se inscriu in programul “Education for all” si “Life-long learning” ale UNESCO, etc. Se vor aborda prioritar teme de interes pentru UNESCO, cum ar fi incalzirea globala, folosirea energiilor regenerabile, stiintele mediului.
Orientarea stiintifica a ICPB ar cuprinde in principal domenii de mare interes practic si fundamental, anume: nanofizica; energii regenerabile (conversia fotovoltaica); nanofotonica si optica; astrofizica si cosmologie. In principiu, ICPB ar fi, cel putin in stadiul initial, un institut preponderent teoretic, pentru a evita costurile mari ale echipamentelor necesare fizicii experimentale. Stagiile de lucru ale vizitatorilor cu profil experimental se vor realiza in cadrul institutelor specializate de pe Platforma Magurele, in special la Institutul National de Fizica Materialelor (INFM), la Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor (INFLPR) si la Facultatea de Fizica.
Acest model urmeaza modelul care functioneaza la Trieste, unde institutul UNESCO (ICTP) lucreaza in stransa colaborare cu institutele de fizica nationale, in domeniul nanofizicii, opticii, fizicii computationale etc., fara a avea insa vreo dotare (echipament stiintific, laboratoare) proprie, si fara a face nici o cheltuiala in aceasta directie.
Exista deja o Scrisoare de Interes intre mai multe institutii de pe Platforma Magurele si Academia Romana, pentru sprijinirea initiativei crearii unui astfel de institut (a se vedea anexa).
Domeniile stiintifice abordate de ICPB se vor diversifica in timp (de aceea propunem o titulatura cat se poate de cuprinzatoare), putand include si fizica matematica, fizica pamantului, stiintele vietii, etc. (Nu se intentioneaza insa abordarea fizicii nucleare, intrucat UNESCO este retinuta in privinta incurajarii acestei ramuri in tarile in curs de dezvoltare, pentru evitarea unor aplicatii nedorite; in fapt, fizica nucleara este singura ramura importanta absenta din domeniile abordate de ICTP.)
Structura ICPB ar trebui sa urmeze structura institutelor UNESCO similare, cel mai apropiat fiind ICTP-Trieste. Aceasta presupune:
Infrastructura de cercetare va fi asigurata astfel:
*prin laboratoarele institutelor nationale de pe Platforma Magurele, pentru cercetari experimentale (aceasta colaborare a fost practicata in cazul pregatirii unor tineri cercetatori togolezi, a caror indrumare stiintifica a fost asigurata de Catedra UNESCO de la Magurele, si a functionat excelent)
*cu concursul Bibliotecii Nationale de Fizica de pe Platforma Magurele, pentru informare la zi in domeniul fizicii si domeniilor conexe.
*prin centrele de calcul existente pe Platforma Magurele, sau a altora similare, in cazul cercetarilor ce necesita volum mare de calcul.
In timp, Institutul/Centrul isi poate dezvolta o biblioteca si facilitati de calcul proprii.
Finantarea ICPB ar putea fi asigurata, prin:
*din resurse bugetare alocate (suma minima necesara functionarii infrastructurii si acoperirea salariilor personalului permanent)
* in afara bugetului propriu, prin castigarea de proiecte
* prin contributia urmatoarelor institutii:
– UE, care are un program propriu alocat dezvoltarii Africii
– CEI (Central European Initiative), care este interesata de dezvoltarea durabila in Europa Centrala si de Est
– institutii guvernamentale sau neguvernamentale din Suedia, Olanda, Norvegia, Germania, care sprijina dezvoltarea durabila in regiunile cele mai defavorizate ale planetei
– institutiile care promoveaza francofonia, interesate in sprijinirea Africii de Vest, majoritar francofona.
In concluzie, exista premise favorabile infiintarii unui Institut UNESCO la Bucuresti, cu costuri rezonabile si cu perspective certe ale unei functionari eficiente si profitabile pentru Romania.
In fapt, de mai bine de un an a fost infiintala la Magurele o Catedra UNESCO: “UNESCO Chair on Sustainable Development through Research and Education in Modern Physics”, in cadrul Fundatiei Horia Hulubei (aflata sub egida Academiei Romane), catedra care functioneaza in parteneriat cu ICTP-Trieste. Activitatea acesteia consta, pe langa cercetari stiintifice proprii, in indrumarea unor cercetatori din tari in curs de dezvoltare, in organizarea unor evenimente stiintifice internationale de prestigiu, in pregatirea unor proiecte internationale etc. Catedra, infiintata cu sprijinul ICTP-Trieste este vazuta ca un prim pas in crearea viitorului ICPB.
Programul a fost susţinut de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportzului prinre-o scrisoare de intenţie şi a fost apreciat de Directoarea Generală a UNESCO cu ocazia vizitei din România din această primăvară.
În urma vitzitelor de evaluare ale specialiştilor UNESCO din iunie anul curent, proiectul a fost înaintat spre aprobare UNESCO, cu şanse mari de reuşită.
Dr. Victor Barsan, IFIN-HH si FHH
Dr. Sabin Stoica, IFIN-HH si FHH
Şerban Ursu, expert, CNR UNESCO
26 august 2011