Puncte cheie pe agenda celei de-a 38-a sesiuni a Conferintei Generale UNESCO
Articol publicat pe 04-12-2015
A 38-a sesiune a Conferintei Generale UNESCO s-a incheiat pe 18 noiembrie, cu reafirmarea rolului Organizatiei in lupta impotriva extremismului violent si in continuarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Sustenabila. Aceste prioritati au fost subliniate de un numar important de sefi de state si de guverne in cadrul Forumului Liderilor, ce a marcat a 70-a aniversare UNESCO si care a avut loc pe 16 si 17 noiembrie. In cadrul Forumului s-a reafirmat solidaritatea fata de statul francez, in contextul atentatelor teroriste din 13 noiembrie.
Conferinta Generala a adoptat o strategie pentru consolidarea actiunii UNESCO de a proteja cultura si promova pluralismul multicultural in eventualitatea conflictelor armate. Protejarea mostenirii si diversitatii culturale trebuie integrata in interventiile umanitare din cadrul situatiilor de urgenta si conflict.
O importanta dezbatere pe educatie spre a contracara extremismul violent a avut loc in cadrul Conferintei, organizata de UNESCO si SUA, ca urmare a rezolutiei recente pe educatie ca si unealta pentru prevenirea extremismului violent. De-a lungul sesiunii, statele membre au subliniat rolul scolilor in combaterea extremismului si in promovarea unor valori precum libertatea, toleranta si non-discriminarea.
Rolul central al educatiei in Agenda 2030 pentru Dezvoltare Sustenabila este centrarea pe Cadrul de Actiune Educatie 2030, sprijinit in cadrul conferintei de mai mult de 180 de state. In plus, Premiul UNESCO – Japonia pe Educatie pentru Dezvoltare Sustenabila a fost atribuit pentru prima data in cadrul acestei sesiuni. Premiile din acest an au fost castigate de Asociatia SERES din Guatemala si El Salvador, Centrul Jayagiri din Indonezia si rootAbility din Germania.
Accesul la cunoastere si informatie a fost intarit de catre Conferinta Generala intr-o rezolutie pe tema universalitatii internetului. Conferinta a emis de asemenea o recomandare pentru prezervarea si accesul la patrimoniul documentar, inclusiv patrimoniul digital si a proclamat ziua de 28 septembrie ca Ziua Internationala pentru Accesul Universal la Informatie.
Inaintea Conferintei Internationale privind Schimbarile Climatice (30 noiembrie – 11 decembrie 2015, Paris), Conferinta Generala a insarcinat Organizatia cu pregatirea unei Declaratii privind Principiile Etice pentru Schimbarile Climatice: Adaptare si Atenuare.
Lansat de Ziua Mondiala a Stiintei, in timpul Conferintei Generale, Raportul pe Stiinta UNESCO Inspre 2030 arata ca toate tarile considera in prezent cercetarea si inovarea elemente cheie pentru promovarea cresterii economice sustenabile. Preocuparea pentru dezvoltarea durabila a inspirat statele membre sa creeze eticheta Geoparcurilor Globale UNESCO, subliniind importanta siturilor geologice si peisajelor remarcabile. Principii etice au ghidat statele membre in revizuirea Cartei Internationale pentru Educatie Fizica, Activitate Fizica si Sport din 1978, spre a intari protejarea sportului de dopaj, violenta, manipulare si coruptie. Consolidand universalitatea Organizatiei, Conferinta Generala a salutat Montserrat ca al 10-lea membru asociat al UNESCO.