RAPORT privind activitatea desfăşurată de Comitetul Naţional Român MAB-UNESCO în anul 2010
Articol publicat pe 28-01-2015
Participarea în calitate de coorganizatori, membri ai consiliului ştiinţific şi autori, la următoarele acţiuni desfăşurate în colaborare cu ASAS, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Administraţia Naţională „Apele Române” şi a unor prestigioase instituţii ştiinţifice din ţară şi de peste hotare:
– Marcarea împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea pe 1 septembrie 1990 a Adminstraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, sit al patrimoniului natural mondial al UNESCO şi a 75 de ani de la înfiinţarea Parcului Naţional Retezat – Rezervaţie a biosferei, membru al fundaţiei PAN Parks. Transmiterea unor mesaje de salut.
– Festivalul European de Jurnalism, cu participarea unui mare număr de jurnalişti din cele 27 de state membre ale UE si tările vecine, organizat de Comisia Natională a României pentru UNESCO şi Asociatia “Eurolife” Târgu Jiu în perioada 09-12 septembrie 2010, la Targu Jiu. CNR UNESCO a organizat cu această ocazie, in data de 10 septembrie, o dezbatere privind comunicarea ştiintei în contextul discuţiilor privind rolul UNESCO în secolul XXI şi a “Programului Internaţional UNESCO de Dezvoltare a Comunicării (International Programme for the Development of Communication – IPDC). Din partea MAB-UNESCO au fost prezentate comunicările: “Rolul şi priorităţile Comitetului Naţional Român „Omul şi biosfera” al UNESCO, cu aplicaţie la Parcul Naţional Munţii Rodnei, rezervaţie a biosferei” şi ”Protecţia patrimoniului natural şi construit, zonele protejate”.
– Reuniunea organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea României la Convenţia UNESCO pentru Protejarea Patrimoniului Mondial, Cultural şi Natural, marţi, 16 noiembrie 2010, ora 10.00, sediul MAE, Sala Gafencu.
– Organizarea Sesiunii ştiinţifice jubiliare dedicată împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Serviciului Hidrografic Român cu tema „Hidrologia si gospodărirea apelor – Provocări 2025 pentru dezvoltarea durabila a resurselor de apa, Bucureşti, 28-30 sept. 2010.
– Activităţile de cooperare hidrologică regională a ţărilor dunărene în cadrul unor proiecte referitoare la bazinul Dunării şi la lucrările Consiliului Interguvernamental al Programului Hidrologic Internaţional, Zagreb, Croaţia, 24-26 nov. 2010. Alegerea în comitetul de organizare şi în comitetul ştiinţific a reprezentanţilor României pentru pregătirea Conferinţei ţărilor Dunărene de la Budapesta,16-17 iunie 2011”.
– A VII-a Conferinţă naţională a Forumului Montan din România, organizată în ziua de 15 dec. 2010, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muntelui-2010, sub patronajul Comisiei pentru Agricultură şi dezvoltare Rurală a Senatului României. Tema: „Realităţi montane, rezultate şi noi orientări destinate ruralului carpaţilor României”. Cu această ocazie a fost ales noul Consiliu Naţional al Muntelui, for de înaltă reprezentativitate şi prestigiu ştiinţific, având ca reprezentanţi şi unii membri ai MAB-UNESCO.
– Seminarul internaţional EUROMAB, “Dezvoltarea reţelei de rezervaţii ale biosferei din zonele maritime şi ale regiunii caucaziene”, organizată sub egida UNESCO-BRESCE, în perioada 16-18 februarie 2010.
– Participarea a patru membri ai Comitetului MAB–UNESCO la discuţiile pregătitoare pentru elaborarea Enciclopediei Economice a României sub egida Academiei Române la mai multe capitole şi anume: Apa, Agricultura, Muntele.
– Participarea la lucrările Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei-Rezervaţie a Biosferei şi la lucrările Consiliului Consultativ. Printre elementele mai importante analizate menţionăm pe cele referitoare la solicitări ale comunităţilor locale pentru extragerea de masă lemnoasă, în special din doborâturi, precum şi solicitări legate de amplasarea unor microhidrocentrale. A fost analizat şi stadiul acordării de despăgubiri de către stat, posesorilor de păduri, drept compensaţii pentru pierderile cauzate de interdicţiile de exploatare a lemnului ca urmare a regimului de protecţie constituit în parc. S-au constat carenţe în acordarea acestor despăgubiri, fapt ce ar putea conduce la acţionarea în instanţă a Ministerului Agriculturii, pentru neacordarea compensaţiilor cuvenite. A fost deasemenea analizată situaţia acordării de subvenţii din fondurile europene pentru deţinătorii de pajişti şi păşuni, drept stimulent pentru aplicarea bunelor practici agricole.
– Participarea la activităţile grupului de ecohidrologie al UNESCO referitor la fundamentarea ştiinţifică a deciziilor privind dezvoltarea durabilă în zonele deltaice şi costiere.
– Urmărirea finalizării obţinerii statutului de rezervaţie a biosferei pentru Parcul Natural Porţile de Fier, din partea UNESCO-Paris.
– Organizarea întâlnirii de lucru a Comitetului Român MAB UNESCO la Valea Blaznei, comuna Şanţ, în perioada 3-4 iunie 2010, în colaborare cu Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, Asociaţia ECO RODNA primăria Comunei Şanţ şi Forumul Montan din România. Acţiunea s-a derulat în paralel cu simpozionul aniversar ”Paşi spre viitorul Rezervaţiei Biosferei Munţii Rodnei – 20 ani de existenţã”.
– Activităţi derulate în cadrul Programului Hidrologic Internaţional şi al Programului Omul şi Biosfera, ale UNESCO, precum şi în cadrul unor convenţii şi activităţi internaţionale în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor.
– Reuniunile lunare de avizare tehnică, desfăşurate de Comisia Naţională de Dezvoltare Teritorială, stabilită prin Ordin Ministru, la Min. Dezvoltării Regionale şi Turismului, ale planurilor de Urbanism ale marilor municipii şi a planurilor de amenajare a teritoriului pentru judeţe şi zone prioritare (I.Gh.).
– Participarea activă cu lucrări prezentate în plen, la Sesiunile Ştiinţifice de primăvară şi de toamnă ale Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (I.Gh.).
– Participarea activă la Seminariile de Economie şi Sociologie Rurală lunare, organizate de A.O.Ş.R. cu A.S.A.S. (I.Gh.)
Alte activităţi derulate, s-au concentrat pe următoarele aspecte mai importante:
– Activităţi pentru marcarea anului 2010, ca „An Internaţional al Biodiversităţii”.
– Urmărirea finalizării aprobării de către UNESCO a documentaţiei elaborate pentru obţinerea statutului de rezervaţie a biosferei pentru Parcul Natural Porţile de Fier documentaţie avizată de autorităţile judeţene Caraş-Severin şi Mehedinţi, precum şi de Ministerul Mediului şi Pădurilor.
– Asigurarea preşedenţiei Comisiei pentru Arii Protejate a ASAS.
– Participarea în calitate de membru în Comitetul Naţional de Supraveghere a proiectului GEF-UNDP: „Îmbunătăţirea managementului financiar al ariilor naturale protejate”, proiect coordonat şi pus în aplicare de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, în valoare totală de 5 6667 041 USD, din care RNP-Romsilva acoperă 4 646 741 USD.
Activitate derulată în calitate de lectori la cursuri universitare sau de formare profesională postuniversitară a funcţionarilor din instituţii descentralizate ale statului, organizate de Institutul Naţional pentru Administraţie la:
– Universitatea Timişoara, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Oradea, Universitatea Ecologică, Universitatea de Construcţii Bucureşti, Universitatea Spiru Haret.
– Instituţii ale administraţiei publice locale.
Participare la acţiuni cu caracter stiinţific în mass-media:
– TVR, TVRM, REALITATEA, ANTENA 1, ziare şi reviste de largă circulaţie.
Lucrări ştiinţifice – articole publicate în edituri, reviste ştiinţifice de prestigiu sau la manifestări ştiinţifice internaţionale printre care amintim lucrări publicate în Editura Academiei, ca revista Academica, revista Agro Terra, revista GETRADE, Conferinţa Ţărilor Dunărene, conferinţele INHGA, simpozioane UNESCO, sesiuni ştiinţifice etc. Printre acestea amintim:
– „Integrarea constructiilor in mediul montan”, in Academica nr. 1-2/ 2010 (I.Gh.).
– „Activitatea MAB UNESCO şi unele prevederi ale cadrului statutare al reţelei mondiale a rezervaţiilor biosferei. Simpozionul aniversar ”Pași spre viitorul Rezervației Biosferei Munții Rodnei” organizat în cadrul proiectului ”Parcul Național Munții Rodnei–20 ani de existență”,Rodna,3-4 iunie 2010”.
– „Rolul şi priorităţile Comitetului Naţional Român „Omul şi Biosfera” al UNESCO, cu aplicaţie la Parcul Naţional Munţii Rodnei, rezervaţie a biosferei”, Festivalul european de jurnalism, Tg. Jiu, 9-12 sept. 2010.
– „Impactul activităţilor umane asupra Deltei Dunării. Ecohidrologia – soluţie pentru diminuarea acestuia”, Sesiunea ştiinţifica jubiliară dedicată împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Serviciului Hidrografic Român cu tema „Hidrologia şi gospodărirea apelor – Provocări 2025 pentru dezvoltarea durabilă a resurselor de apă, Bucureşti, 28-30 sept. 2010.
– “Educaţia-factor decisiv în succesul activităţilor de mediu”, Simpozion AGIR- Educaţia-componentă esenţială a politicii de mediu, 25 iunie 2010.
– „Relaţia munte-apă în contextul integrării europene”, a VII-a Conferinţă Naţională a Forumului Montan din România, organizată sub patronajul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Senatului României, Palatul Parlamentului, 15 dec. 2010, Bucureşti.