Recunoaștere UNESCO pentru creativitatea exprimată prin literatură în municipiul Iași
Articol publicat pe 01-11-2023
Municipiul Iași a fost înscris în prestigioasa rețea UNESCO a Orașelor Creative, categoria literatură. Alături de Iași, la această categorie au mai fost fost înscrise și orașele: Bremen (Germania), Buffalo City (Africa de Sud), Hobart (Australia), Kozhikode (India), Kutaisi (Georgia), Okayama (Japonia), Rio de Janeiro (Brazilia), Taif (Arabia Saudită) și Tukums (Letonia).
Recunoșterea ca Oraș creativ UNESCO vine în urma unui riguros proces de selecție a dosarelor de candidatură. Acestea trebuie elaborate de către reprezentanții municipalităților care aspiră la această titulatură și trebuie să cuprindă un plan de măsuri, pe termen mediu, prin care activitatea industrilor și sectorelor creative locale să fie pusă în slujba dezvoltării durabile și incluzive ale comunităților.
„Includerea în această rețea internațională nu doar validează contribuția semnificativă a Iașului la literatura mondială, dar și deschide noi oportunități pentru colaborări internaționale, schimburi culturale și dezvoltare în domeniul literar”, a declarat doamna Madlen Șerban, Secretar General al CNR UNESCO.
Secretariatul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO mulțumește pentru buna colaborare din perioada elaborării candidaturii tuturor celor care au contribuit la acest succes.
Sprijinul domnului Cristian Adomniței prin apelul făcut la cei care puteau susține elaborarea candidaturii, îl semnalăm cu mulțumiri. Este un gest de continuitate, având în vedere că în calitatea de președinte al Consiliului Județean Iași a relansat FILIT prin susținerea la vremea respectivă a Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. Dar, acest succes nu ar fi fost posibil fără contribuția reprezentantelor Primăriei Iași, doamnele Adriana Spătaru, Șef Birou Democrație Participativă Locală, și Elena Farca, Ṣef Serviciu Relaţii Internaţionale, care s-au implicat direct în redactarea dosarului de candidură, în colaborare cu Codrin Tăut, coordonatorul subcomisiei cultură din cadrul secretariatului Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Municipiul Iași este al doilea oraș care se alătură rețelei Orașelor creative UNESCO, după Cluj-Napoca (2021).
Rețeaua orașelor creative a UNESCO reprezintă o inițiativă globală lansată în 2004 cu scopul de a promova cooperarea internațională între orașe dedicate să folosească inovația și creativitatea ca motoare pentru dezvoltare urbană durabilă, sporirea diversității culturale și asigurarea unei vieți mai bune pentru locuitorii lor. Prin această rețea, orașele recunosc creativitatea ca factor strategic esențial pentru dezvoltare urbană, și nu doar în domenii legate direct de cultura, ci și în educație, economie și viața socială.