Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO – apelul de candidaturi 2017
Articol publicat pe 30-03-2017
Comisia Naţională a României pentru UNESCO invită administraţiile oraşelor din România să îşi nominalizeze oraşul la Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO.
Reţeaua Oraşelor Creative a fost creată pentru a promova cooperarea cu și între orașele care au identificat creativitatea drept un factor strategic pentru dezvoltarea urbană durabilă, în scopul de a: • consolida creaţia, producția, distribuția și difuzarea activităților, bunurilor și serviciilor culturale • dezvolta hub-uri de creativitate și inovare și a lărgi oportunitățile pentru persoanele care activează în sectorul cultural • îmbunătăți accesul și participarea la viața culturală, în special pentru grupurile marginalizate sau vulnerabile • integra cultura și creativitatea în planurile de dezvoltare durabilă.
Rețeaua acoperă șapte domenii de creație: artizanat și arte folk, arte media, film, design, gastronomie, literatură și muzică. Domeniul creativ poate fi ales de către orașe în funcție de preferința lor pentru un anumit sector al industriei creative.
Orașele trebuie să prezinte un plan de acțiune realist, inclusiv proiecte specifice, inițiative și politici care urmează să fie executate în următorii patru ani după desemnare la nivel local și internațional, pentru a pune în aplicare obiectivele rețelei. În urma procesului de evaluare realizat prin consultări interne și externe cu experți independenți și orașele membre ale rețelei, Directorul General UNESCO desemnează orașele creative.
Pregătirea şi depunerera formularului de aplicare trebuie realizate de către primăriile oraşelor candidate, în urma unui proces participativ care implică părțile interesate relevante din sectorul public, privat și societatea civilă.
În prezent, Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO cuprinde 116 oraşe din 54 de ţări, printre care, din păcate, nu se numără şi România. În 2017 avem şansa să schimbăm acest lucru!